2014-10-15 06:23:09
Φωτογραφία για Συνέδριο για τα 50 χρόνια ΟΗΕ στην Κύπρο
Αρχίζει αύριο στην αυστριακή πόλη Γκρατς τριήμερο διεθνές συνέδριο για τα 50 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), το οποίο διοργανώνει η «Ένωση Αυστριακών Κυανόκρανων» με τη στήριξη του αυστριακού υπουργείου Άμυνας και του αυστριακού «Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική Ασφαλείας».

Το συνέδριο, στο οποίο θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση με τίτλο «50 χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Με εκτίμηση» που είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο στην Κύπρο στην Πύλη της Αμμοχώστου, θα κλείσει την Παρασκευή με τη διοργάνωση Κυπριακής Βραδιάς για τους Αυστριακούς Κυανόκρανους που υπηρέτησαν στην ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο.

Το Σάββατο θα υπάρξει ξεχωριστή συνάντηση των βετεράνων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με διάλεξη του πρώην διοικητή του αυστριακού αποσπάσματος της, συνταγματάρχη ε.α. Βόλφγκανγκ Βίλντμπεργκερ με θέμα την ιστορία της Κύπρου και της εκεί ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ καθώς και ανταλλαγή εμπειριών των βετεράνων από την θητεία τους στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.


Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπούτερχαιμ, η διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ταξίαρχος Κριστίν Λουντ, ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Καρλ Μιούλερ, οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργος Κέντας και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, ακαδημαϊκοί, καθώς και Αυστριακοί αξιωματικοί που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η συνεισφορά της Αυστρίας επί 37 ολόκληρα χρόνια στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (από το 1964 μέχρι τον Ιούνιο 2001) θεωρείται ιδιαίτερα θετική, όπως επίσης και η συμβολή της στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και γενικότερα στην υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο και στην περιοχή.

Από την έναρξη της συμμετοχής της χώρας τους στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο τον Απρίλιο 1964, μέχρι και την οριστική διακοπή της τον Ιούνιο 2001, δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί «Κυανόκρανοι» υπηρέτησαν στο αυστριακό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ