2014-10-15 08:17:42
Φωτογραφία για Διορθώσεις στην κυβέρνηση...
Την ώρα που η μισή κυβέρνηση συζητούσε τη μετωπική σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη περί σχεδίου χρηματισμού βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η άλλη μισή ασχολούνταν με την… ημερομηνία συγκρότησης, σε σώμα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Η παραίτηση και η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για ένα περιορισμένου εύρους ανασχηματισμό, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι οι δυσλειτουργίες διορθώνονται το ταχύτερο δυνατόν.

Το γεγονός ότι το τελικό σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθυστερήσει κάποιες μέρες μιας και ορισμένοι επίτροποι «κόπηκαν» από το ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται ότι δεν θα φρενάρει επί μακρόν τις διορθωτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να παραιτηθεί στο τέλος του μήνα και η αντικατάστασή του, λογικά θα συμπαρασύρει και μερικούς άλλους εκτός κυβερνητικού σχήματος- για διαφορετικούς λόγους φυσικά. Τα ονόματα είναι λίγο πολύ γνωστά και έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως έχουν δημοσιοποιηθεί και τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του Δ. Αβραμόπουλου.


Ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γιώργος Καρασμάνης και δυο τρεις άλλοι, λέγεται ότι βρίσκονται στη λίστα των προς αποχώρηση. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος «φλερτάρουν» με το Πεντάγωνο.

Σημασία όμως δεν έχουν τόσο τα ονόματα, όσο το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να συγκροτήσει μια ομάδα «εργατών» που δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν για να φέρουν την κυβέρνηση στη θέση να πάρει διαζύγιο με την τρόικα και το ΔΝΤ, χωρίς να διατυπωθούν ενστάσεις, ώστε να μην υπάρξουν σκιές στη διεθνή εικόνα της χώρας και προβλήματα στην έξοδο στις αγορές.

Η επόμενη ημέρα

Το όνειρο μίας «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το μνημόνιο θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, όνειρο καθώς Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να πειστούν για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις ενώ την ίδια ώρα οι αγορές μοιάζουν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το άλμα προς την ελευθερία της Ελλάδας. Τουλάχιστον με αποδόσεις που δεν θα οδηγούν σε νέα εξορία από τις χρηματαγορές και, τελικά, σε νέο μνημόνιο.

Η προληπτική γραμμή πίστωσης, για πρώτη φορά «νομιμοποιήθηκε» την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής από τον Πρωθυπουργό ενώ την υπαινίχθηκε και ο Γκ. Χαρδούβελης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας λόγο για «συνετή» έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Και αυτή η γραμμή πίστωσης ενδέχεται να αποτελεί τη σωτηρία για την κυβέρνηση, η οποία και θα ανακοινώσει το τέλος των μνημονίων, αλλά, ταυτόχρονα, και τη… φάκα για μία ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την ύπαρξη μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης, έναντι ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα διαμορφώσει η ίδια με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τις παρεμβάσεις, και η οποία θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει «εχθρικό» κλίμα από τις αγορές.

Με άλλα λόγια, η γραμμή πίστωσης θα λειτουργεί ως ζώνη ασφαλείας έναντι μίας μετωπικής της Ελλάδας σε υψηλά επιτόκια. Το μυστικό θα βρίσκεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Αθήνας, στους όρους που θα συνοδεύουν αυτή την παροχή πίστωσης, πιθανότατα εκ μέρους της Ευρωζώνης.

Το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι οι «μνημονιακοί όροι» της συγκεκριμένης πίστωσης θα ενεργοποιούνται μόνον αν η Ελλάδα αναγκαστεί στην εκταμίευση χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Υπό «κανονικές συνθήκες», δηλαδή εφόσον υλοποιείται το σχέδιο που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα απαιτηθεί προσφυγή στον ESM καθώς οι αγορές θα δανείζουν την Ελλάδα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ