2014-10-15 12:44:27
Φωτογραφία για Αιτωλ/νία: Ακατάλληλο νερό σε τμήμα της Παλαίρου και την Πογωνιά
Με εμφιαλωμένα μπουκάλια και νερό από τις πηγές Κορπής εξυπηρετούνται από το Σάββατο οι κάτοικοι της Πογωνιάς, του Στενού και μέρους της Παλαίρου στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, λόγω μικροβιακής επιβάρυνσης του νερού. Η Διεύθυνση Υγείας προχώρησε χθες σε περαιτέρω επιστημονική έρευνα. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματά της, τα οποία θα «δείξουν» την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Μετά από την έκδοση των αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής ανάλυσης που έγινε στην γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό την Πογωνιά, το Στενό και κομμάτι της Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας έδωσε εντολή στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας να εκδώσει ανακοίνωση (η οποία εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο 11/10), η οποία προέτρεπε τους κατοίκους της περιοχής να σταματήσουν να κάνουν χρήση του νερού. Ο λόγος είναι διότι το νερό βρέθηκε ακατάλληλο, με μικροβιακή επιβάρυνση, ενώ η απαγόρευση δεν αφορούσε μόνο την πόση του νερού, αλλά και την οποιαδήποτε άλλη χρήση του (υγιεινή, πλύσιμο τροφίμων, κ.λ.π.).


Η δειγματοληπτική έρευνα έγινε από τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, όπως είχε υποχρέωση, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας κ. Νίκο Φατούρο και η απαγόρευση έγινε από την Διεύθυνση Υγείας, αφού εκδόθηκαν τα αποτελέσματα. Χθες μάλιστα το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Φατούρο, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας μετέβη στην περιοχή, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση, να διεξάγει την περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν η μικροβιακή επιβάρυνση του νερού είναι αναστρέψιμη και γενικά σε τι επίπεδο κυμαίνεται το πρόβλημα.

Ο κ. Φατούρος σήμερα πιθανότατα θα έχει όλα τα αποτελέσματα από την περαιτέρω έρευνα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην κατοχή του, ώστε να εκτιμήσει με ακρίβεια την κατάσταση και με βάση την μελέτη του επιστημονικού επιτελείου της Διεύθυνσης Υγείας θα κριθεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για την κάλυψη αναγκών των κατοίκων της περιοχής παρείχε περίπου 3000 μπουκάλια νερού των 1,5 ml, ενώ παράλληλα διένειμε επιπλέον ποσότητες νερού, μέσω βυτιοφόρου, από τις πηγές της Κορπής, κάτι που θα συμβαίνει μέχρι την αποκατάσταση ή την βελτίωση της κατάστασης του νερού.

Το πρόβλημα με το νερό, στην περιοχή της Πογωνιάς, του Στενού και μέρους της Παλαίρου, υφίσταται περίπου εδώ και 8 χρόνια και η μόνη εφικτή και άμεση λύση είναι οι δειγματοληπτικές έρευνες που είναι υποχρεωμένος ο δήμος να κάνει σε προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η κατάσταση ήταν πάντα πιο οξυμένη απ’ ότι στο παρελθόν. Οι κάτοικοι της περιοχής βέβαια έχουν μάθει να ζουν με το πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ζητούν και δεν επιθυμούν την καλύτερη δυνατή λύση του. Αντίστοιχο βέβαια πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές, οι οποίες επίσης είναι δίπλα σε νερό.

Στον δήμο Αγρινίου λ.χ. αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χωριά της Μακρυνείας, τα οποία απέχουν ελάχιστα μέτρα από την Τριχωνίδα. Το ζήτημα με το νερό όμως διαθέτει άλλη βαρύτητα, καθώς ξεφεύγει από την τυπική κατάταξη προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας δήμος. Το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό, χωρίς περιορισμούς, προφυλάξεις και δεσμεύσεις.

Πηγή: Εφημερίδα "Συνείδηση"
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ