2014-10-15 15:56:13
Φωτογραφία για Μηδαμινό το ενδιαφέρον των καταναλωτών στην Ηλεία
Σήμερα 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, και παρά τη μείωση της τιμής-αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί- το καταναλωτικό κοινό δεν φαίνεται να δείχνει κανένα ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για παραγγελίες με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κυμανθεί στα ίδια και ίσως χειρότερα επίπεδα από πέρυσι. Το πετρέλαιο, μετά και τη μείωση του ειδικού φόρου και με βάση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των διεθνών τιμών, αναμένεται να κυμανθεί στην Ηλεία στα επίπεδα των 1 -1,10ευρώ το λίτρο. Αν και οι έρευνες της αγοράς που έχουν ήδη διενεργηθεί δείχνουν ότι η αύξηση των πωλήσεων ίσως αγγίξουν και το 10% οι πρατηριούχοι στον Πύργο δεν περιμένουν…θαύματα. Αντίθετα τονίζουν ότι η αγορά πετρελαίου θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα που είδαν τις πωλήσεις να πέφτουν ραγδαία έως και 80%. «Πέρυσι η πτώση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε το 70%. Στα ίδια επίπεδα πιστεύω ότι θα είναι και φέτος παρά τη μείωση της τιμής.


 Ο καταναλωτής δεν μπορεί ούτε βενζίνη να βάλει, πετρέλαιο θα αγοράσει;» δηλώνει ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων Ηρακλής Διονυσόπουλος. Ανάλογη άποψη έχει και ο πρατηριούχος Νίκος Καζάρας ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα ενδιαφέρον των καταναλωτών, όχι μόνο γιατί ο καιρός δεν το επιτρέπει αλλά και η διαρκής οικονομική κρίση έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη ραγδαία επιδείνωση στο χώρο των καυσίμων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η εκτίμηση ότι στην Ηλεία η τιμή θα κυμανθεί από 1 έως 1,10 ευρώ. Ακόμη όμως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικά δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί η τιμή όταν θα ξεκινήσει η ζήτηση καθώς δεν καθορίζεται μόνο από τους ειδικούς φόρους του κράτους αλλά και τη διεθνή τιμή αγοράς». Ο κ. Καζάρας τονίζει ότι η πτώση της ζήτησης του πετρελαίου θα συνεχίζει όπως και πέρυσι που κατά τη δική του εκτίμηση έφτασε το 80% για δύο λόγους. «Ο καταναλωτής στην αγορά των καυσίμων δυστυχώς φαίνεται «τελειωμένος» οικονομικά και γ’ αυτό εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια με την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στις τιμές του πετρελαίου οι περισσότεροι απευθύνθηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης».

Συνεχίζεται το «αλαλούμ» με τα συστήματα εισροών-εκροών - Παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης ζητούν οι πρατηριούχοι

Μπορεί ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, αλλά το αλαλούμ με τα συστήματα εισροών -εκροών συνεχίζεται, καθώς αρκετοί πρατηριούχοι αλλά και βυτιοφορείς δεν τα έχουν τοποθετήσει ακόμη και ζητούν παράταση. Σύμφωνα με το νόμο, όσοι δεν διαθέτουν έως σήμερα συστήματα εισροών εκροών, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητά παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης προειδοποιώντας, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης. Η ΠΟΠΕΚ επικαλείται καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιριών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών. «Στις 15 Οκτωβρίου 2014, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με πολλούς Πρατηριούχους και Εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη ζήτηση, εξ αιτίας των μειωμένων τιμών του αργού πετρελαίου η οποία επηρεάζει πολύ θετικά, σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΦΚ, τις λιανικές τιμές”, αναφέρει η επιστολή και εξηγεί ότι “οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στην διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παραμένουν:

α) η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών, από μόνον τέσσερις διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και

β) η μη ολοκλήρωση από τις Εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών σε Πρατηριούχους και Εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και την υποχώρηση των διεθνών τιμών η τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 1,04-1,06 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρσι διαμορφώθηκε στο 1,28 ευρώ το λίτρο. Για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης η τιμή θα είναι φθηνότερη προς 0,71-0,72 ευρώ το λίτρο, περίπου.

Βίκυ Γκουγκουστάμου

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ