2014-10-16 16:23:38
Φωτογραφία για ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: «ΦΡΟΝΙΜΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ
Ανοικτός στο ενδεχόμενο προγράμματος προληπτικής πίστωσης για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως «κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα» εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί αυτόνομα στις αγορές. «Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη πολλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες» είπε ο επικεφαλής του ESM. Από την άλλη, η δήλωση στήριξης από την Κομισιόν για συνέχεια της ευρωπαϊκής βοήθειας και μετά το τέλος του προγράμματος, έδωσε ανάσα ανακούφισης στο Χρηματιστήριο, που μετριάζει τις αρχικές, άνω του 3,5%, απώλειες.

Ωστόσο η έντονη νευρικότητα των επενδυτών παραμένει, με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου άνω του 8% και την ανησυχία για τα stress test των τραπεζών να επιδεινώνουν το κλίμα. Αντίθετα θετικά λειτουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει το κούρεμα των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Μετά την «ελεύθερη πτώση» των δύο τελευταίων ημερών, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινείται στο επίπεδο των 870 μονάδων.


Η παρέμβαση της Κομισιόν που πάτησε φρένο στην πτώση του Χ.Α. ήταν ότι «η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση όσον αφορά τη στήριξη της χώρας μόλις λήξει το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στα τέλη του έτους».

«Η παρέμβαση της Ευρώπης φαίνεται ότι περιόρισε τις απώλειες», σχολίασε στο Reuters trader της ελληνικής χρηματιστηριακής. «Πάντως η νευρικότητα παραμένει» πρόσθεσε. Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τα σχέδια της Ελλάδας να βγει από το μνημόνιο και να καλύπτει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ