2014-10-18 08:24:39
Φωτογραφία για Με νέο ραντάρ στην Κριμαία, «σαρώνουν» ουρανό και διάστημα
Γιούρι Γκαβρίλοφ, Rossiyskaya Gazeta

Σχεδιασμένο για τον εντοπισμό και τον υπολογισμό των συντεταγμένων βαλλιστικών πυραύλων και διαστημικών αντικειμένων, το παλμικό ραντάρ «Dnepr», ένα δοκιμασμένο σοβιετικό σύστημα έγκαιρης αντιπυραυλικής προειδοποίησης, εκσυγχρονίζεται και θα λειτουργήσει ξανά στην Κριμαία.

Ολοένα περισσότερα συστήματα ραντάρ, τα οποία είναι προορισμένα για να παρακολουθούν πυραυλικές εκτοξεύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εγκαθίστανται κάθε χρόνο στη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια. Οι επόμενες τοποθεσίες που θα κατασκευαστούν τέτοια σύγχρονα συγκροτήματα είναι στην περιφέρεια Ορενμπούργκ στα Ουράλια και στην Αρκτική. Εκεί θα εμφανιστούν σύντομα τα ραντάρ τύπου «Voronezh».

Διαβάστε επίσης:

Τα «Ελικόπτερα της Ρωσίας» πάνε Σεβαστούπολη

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές παρόμοιων σταθμών ραντάρ στις περιφέρειες Καλίνινγκραντ και Ιρκούτσκ
. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας (ΔΑΑ), μέχρι το τέλος του έτους τα παραπάνω ραντάρ θα παρακολουθούν τις επικίνδυνες ζώνες για πυραυλικές επιθέσεις στη Δύση και στην Ανατολή. Τους επόμενους τρεις μήνες, επίσης, θα τεθούν πειραματικά σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας δύο ακόμα ραντάρ «Voronezh», στην περιφέρεια Αλτάϊ (πόλη Μπαρναούλ) και στο Γιενισέϊτσκ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ.

Εκσυγχρονισμός  

Μεγάλης σημασίας, πάντως, είναι και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ στην Κριμαία. Μετά την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του σχετικού εξοπλιστικού προγράμματος, το 2016 στην Κριμαία θα λειτουργήσει και πάλι ο τοπικός σταθμός ραντάρ τύπου «Dnepr», που το Κίεβο πρακτικά δεν είχε χρησιμοποιήσει μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ο διοικητής των ΔΑΑ της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκολοβκό, εξήγησε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των «τροχιακών συγκροτημάτων» υψηλής στρατιωτικής σημασίας που βρίσκονται στην Κριμαία: «Έχουμε ήδη αρχίσει τις εργασίες εξοπλισμού του σταθμού με νέα συστήματα διοίκησης, μετρήσεων και έλεγχου δορυφόρων, καθώς και με συγκροτήματα μέσων επιτήρησης του διαστημικού χώρου». Ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου προβλέπει την εγκατάσταση 20 συστημάτων νέας γενιάς.

Ετσι, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ο σταθμός ραντάρ στη Σεβαστούπολη θα συνδεθεί και πάλι με το εθνικό δίκτυο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης. Επίσης, την 1η Δεκεμβρίου 2014 θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το κέντρο διοίκησης της τροχιακής ομάδας των ρωσικών ΔΑΑ, στη Σεβαστούπολη.

Σοβιετική κληρονομιά

Το ραντάρ που «τυφλώνει» τα AWACS

Το νέο κινητό συγκρότημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) «Krasukha-2» παρουσιάστηκε επίσημα. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών AWACS και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον χωρών με τεχνολογικά προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

Στη Σεβαστούπολη ο σταθμός λειτουργούσε από τη σοβιετική εποχή και ήταν εξοπλισμένος με το σύστημα έγκαιρης αντιπυραυλικής προειδοποίησης, και ελέγχου δορυφόρων, «Dnepr». Επίσης, κοντά στην Ευπατόρια βρίσκεται η βάση του κέντρου επικοινωνίας απώτερου διαστήματος. Η Ουκρανία, που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ τις βάσεις, ουδέποτε τις αξιοποίησε. Το ραντάρ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εκμισθωθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αλλά, όταν το Κίεβο άρχισε να ζητάει υπέρογκα ποσά, η Μόσχα αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση μίσθωσης. Πόσο μάλλον, αφού στη νότιο Ρωσία είχε τεθεί σε λειτουργία σύστημα ραντάρ υψηλής ετοιμότητας τύπου «Voronezh», κοντά στην πόλη Αρμαβίρ στην περιφέρεια Κρασνοντάρ.  Ακόμα και για τη βάση στην Ευπατόρια, βρέθηκε αντικαταστάτης στο έδαφος της Ρωσίας.

Τώρα, μετά την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία, οι δύο βάσεις αποκτούν και πάλι ζωή. Ο υποστράτηγος Γκολοβκό είπε ότι, από την 1η Δεκεμβρίου το συγκρότημα στην Ευπατόρια θα είναι το κύριο Κέντρο δοκιμών και ελέγχου διαστημικών μέσων και θα αποτελεί παράρτημα του Κεντρικού Διαστημικού Κέντρου «Τιτόφ» που βρίσκεται στην πόλη Κρασνοζνάμενσκ στην περιφέρεια της Μόσχας. Αλλά πριν γίνει αυτό, θα εκσυγχρονιστούν και θα εξοπλιστούν κατάλληλα. 

Να σημειωθεί πάντως, ότι το ραδιο-αστρονομικό τηλεσκόπιο RT-70, με το οποίο είναι εξοπλισμένο το Κέντρο, είναι μοναδικό. Το ραδιοτηλεσκόπιο από πλευράς παραμέτρων, σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος, τη δυνατότητα λειτουργίας κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, την οξύτητα της «όρασής» του, και την ικανότητα να εργάζεται σε διαφορετικές περιοχές του φάσματος των ραδιοκυμάτων, δεν έχει ανάλογό του στον κόσμο. Ωστόσο, στη μετα-σοβιετική εποχή, ο σπάνιος αυτός εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Έτσι, το συγκρότημα δεν βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη κατάσταση.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ