2014-10-20 08:21:22
Φωτογραφία για Κίνδυνος πλημμυρών στον Πύργο αν δεν ενταθούν οι καθαρισμοί σε κανάλια - τάφρους
Ο χειμώνας τουλάχιστον ημερολογιακά – παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες- είναι προ των πυλών και αν αποδειχθεί το ίδιο βροχερός ο καιρός όπως τα δύο τελευταία χρόνια, πολύ φοβούμαστε ότι ο Πύργος και η ευρύτερη περιοχή θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά ανοχύρωτη πόλη, απέναντι σε φαινόμενα πλημμυρών. Μια μεγάλη καταιγίδα με υψηλά χιλιοστά βροχής που θα πέσει με ένταση, μπορεί να μας γυρίσει πίσω στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο Πύργος το 2012, όταν πλημμύρισε μεγάλο μέρος της πόλης. Και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, αφού αν κάνει κανείς μια μικρή βόλτα περιφερειακά της πόλης, θα διαπιστώσει ότι πολλές τάφροι και αποστραγγιστικά αυλάκια δεν έχουν ακόμα καθαριστεί και για την ακρίβεια η κατάστασή τους θυμίζει… ζούγκλα! Καλάμια, υψηλή βλάστηση, μπάζα και σκουπίδια, κανάλια αδιαπέραστα οι πρώτες εικόνες.

Το πρόβλημα βεβαίως διογκώθηκε τον τελευταίο καιρό που είχε σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων και υπάρχουν τάφροι όπως λ.χ σε Καταράχι και Κατσικάρι όπου περίοικοι και περαστικοί για να απαλλαγούν από τα σκουπίδια, έκαναν τα αποστραγγιστικά αυλάκια χωματερή και σε κάποιο από αυτά είχαν πετάξει μέσα και τον… κάδο! Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει καθαρισμοί σε αρκετά από αυτά, από τον ΓΟΕΒ και τον δήμο Πύργου που συνεργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα χωρίς ωστόσο… άρμενα και κουπιά, διότι ο μεν δήμος δεν διαθέτει μηχανήματα μεγάλα, ενώ ο ΓΟΕΒ ένα μόνο μεγάλο το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες όλου του εγγειοβελτιωτικού δικτύου Αλφειού- Πηνειού
. Όπως υποστηρίζουν και ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού- Πηνειού κ. Τάσος Αλτάνης, υπάρχει μια μεταξύ τους συνεργασία που συνεπικουρείται από τους Α΄και Β΄ΤΟΕΒ με τους οποίους ο δήμος θα συνάψει και προγραμματική σύμβαση και έχουν ήδη καθαριστεί κάποιοι κεντρικοί τάφροι όπως εκείνος στην ΣΕΤΤΗΛ- Εργατικές κατοικίες και στο Νοσοκομείο που είναι κομβικοί για να αποφευχθούν πλημμύρες, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά «μέτωπα». Αν δεν επισπευστούν οι εργασίες καθαρισμού εντός και πέριξ του Πύργου σε τάφρους και αποστραγγιστικά αυλάκια, ο κίνδυνος πλημμυρών είναι ορατός και μακάρι να διαψευστούμε.

Α. Σκαρτσιάρης: « Γίνονται καθαρισμοί σε συνεργασία με ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ»

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης, τόνισε την Παρασκευή ότι από την στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή και ο ίδιος καθήκοντα αντιδημάρχου, υπάρχει μια καλή και συνεχής συνεργασία με τον ΓΟΕΒ αλλά και τον Α΄και Β΄ΤΟΕΒ και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού των τάφρων και αποστραγγιστικών αυλάκων από τα καλάμια, τη βλάστηση και τα σκουπίδια που πέφτουν μέσα, για να αποφευχθούν πλημμύρες και να μην θρηνήσουμε θύματα το χειμώνα. Ο κ. Σκαρτσιάρης ανέφερε ότι τα προβλήματα βεβαίως είναι πολλά, όπως και το εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Ο δήμος δεν έχει μεγάλα μηχανήματα που μπορούν να σκάψουν και να καθαρίσουν σε μεγάλο βάθος, γι αυτό και συνεργάζεται με τον ΓΟΕΒ που έχει περιστρεφόμενη τσάπα και μεγάλο τηλεσκοπικό μηχάνημα το οποίο όμως χρησιμοποιεί για όλη την Ηλεία και όπου χρειάζεται «δανείζει» τα μικρότερα που έχει ο δήμος. Επίσης πιστώσεις δεν υπάρχουν και έτσι μόνο με αλληλοβοήθεια γίνεται ο καθαρισμός και προσπαθούν εκ των ενόντων άσχετα από το σε ποιανού την αρμοδιότητα ανήκει κάθε τάφρος να παρέμβουν. Όπως μας είπε, ήδη έχουν καθαριστεί μεγάλοι τάφροι και κεντρικά αποστραγγιστικά κανάλια όπως αυτά που είναι πίσω από την ΣΕΤΤΗΛ όπου είχαν γίνει οι μεγάλες πλημμύρες στις εργατικές κατοικίες και εκείνο του Νοσοκομείου Πύργου και θα καθαριστούν ξανά, γιατί τα καλάμια κάθε δύο μήνες ξαναγίνονται. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ο δήμος Πύργου θα συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Α΄ και Β’ ΤΟΕΒ που διαθέτουν και αυτοί μηχανήματα και μεγάλες τσάπες για καθαρισμό των τάφρων και όπως επισήμανε ο κ. Σκαρτσιάρης υπάρχει ένας σχεδιασμός γιατί η επαφή είναι συνεχής και δεν γίνονται τυχαίες παρεμβάσεις, ωστόσο τα προβλήματα είναι όντως αρκετά και όπως προανέφερε ο δήμος χωρίς μεγάλα μηχανήματα δεν μπορεί να παρέμβει μόνος. Γι αυτό και όλος ο καθαρισμός γίνεται σε συνεργασία με τους παραπάνω οργανισμούς, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Τάσος Αλτάνης- πρόεδρος ΓΟΕΒ: «Καταβάλλονται προσπάθειες αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος αν δεν βοηθήσουν δήμοι και Πολιτεία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού κ. Τάσος Αλτάνης τονίζει ότι σήμερα ο Οργανισμός με ένα μεγάλο εξειδικευμένο μηχάνημα που διαθέτει και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, ιεραρχώντας τις ανάγκες με προτεραιότητα τις κατοικημένες περιοχές, καθαρίζει αποστραγγιστικούς τάφρους σε όλο το εγγειοβελτιωτικό έργο Πηνειού και Αλφειού. Επισημαίνει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, χωρίς όμως…άρμενα και κουπιά, διότι το μεγάλο μηχάνημα του ΓΟΕΒ κινείται σε όλο το εγγειοβελτιωτικό δίκτυο ευθύνης του, οπότε το εύρος παρέμβασης είναι μεγάλο και τα αιτήματα πολλά. Προσωπικό δεν υπάρχει, όπως και πιστώσεις από πουθενά και όπως αναφέρει ακόμα περιμένουν τα 800.000 ευρώ που είναι να διατεθούν από το Ταμείο Μολυβιάτη αλλά ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί και το κονδύλι λιμνάζει στην Περιφέρεια. Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πύργου τονίζει ότι έχουν γίνει καθαρισμοί σε πολλά κεντρικά και κομβικά σημεία και βεβαίως υπολείπονται κι άλλα:

«Σήμερα καθαρίζονται από τον ΓΟΕΒ τάφροι με μηχανήματα DRAG LINE . Η 8Τ τάφρος από νοσοκομείο –ΣΕΤΗΛ καθώς και η 6Τ Αλφειού ,5Τ 1 ,5τ 4 καθώς η 24 -25 Τ ΠΗΝΕΙΟΥ και άλλες που καθαριστήκαν ήταν επικίνδυνες, και φυσικά ικανοποιήσαμε πολλά αιτήματα αγροτών, συντηρήσαμε και διατηρούμε τη λειτουργική ικανότητα του όλου αποστραγγιστικού συστήματος στηριζόμενη μόνο στις εισφορές αγροτών μελών μας.» Τονίζει όμως ότι είναι επιβεβλημένο να συμβάλουν ουσιαστικά οι Δήμοι αλλά και η πολιτεία γιατί ο κίνδυνος είναι ορατός: «Ο κίνδυνος είναι ορατός εάν δεν συμβάλουν όλοι τα μέγιστα προς όφελος των αγροτών μελών των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.

Το αποστραγγιστικό δίκτυο του οργανισμού και ιδιαίτερα οι μεγάλες αποστραγγιστικές τάφροι είναι αποδέκτες και των ομβρίων υδάτων των ημιαστικών ,αστικών , ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Σήμερα και οι Δήμοι έχουν χρέος να συμβάλουν, διότι επιβαρύνουν το έργο με τα όμβρια ύδατα και συμβάλλουν τα μέγιστα στις προσχώσεις των τάφρων , δεν εισφέρουν ως θα έπρεπε ούτε στην συντήρηση τους ,ούτε στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των στραγγιστικών αντλιοστασίων. ( χειρισμός , συντήρηση, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας). Εκτός τούτου σε πολλές περιπτώσεις οι Δήμοι επιβαρύνουν το αποστραγγιστικό δίκτυο με απόβλητα (αστικά λύματα κλπ).καθώς και από τις ανεξέλεγκτες ρίψεις σκουπιδιών και μπαζών μέσα στις τάφρους από τους πολίτες.»

Σύσκεψη την Τρίτη στην ΠΕ Ηλείας

Τέλος ο κ. Αλτάνης επισημαίνει ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την περιφέρεια και κυρίως με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τον κ. Παναγιώτη Πλατανιά ο οποίος και συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, σύσκεψη μεταξύ ΓΟΕΒ και προέδρων ΤΟΕΒ για να δουν από κοντά τα προβλήματα αλλά και όλες τις ανάγκες και να εντείνουν τις προσπάθειες καθαρισμού ενόψει της έλευσης των χειμώνα.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ