2014-10-21 13:47:42
Φωτογραφία για Το στιγμιαίο μήνυμα των ΗΠΑ προς Άγκυρα
Του Κώστα Ράπτη

Όταν την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος του State Department, Jen Psaki επιβεβαίωσε ότι Αμερικανός διπλωμάτης είχε επαφή με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του συριακού Κουρδιστάν (την αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ που δίνει τη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές πολιορκητές της παραμεθόριας πόλης Kobane), η Άγκυρα αιφνιδιάσθηκε δυσάρεστα. Εξ ού και το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Αφγανιστάν: “Για εμάς το PYD είναι ό,τι και το ΡΚΚ, ήτοι τρομοκρατική οργάνωση. Αν μια φίλη χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ παραδέχεται ανοιχτά τη στήριξή της προς μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση, δεν μπορεί να περιμένει θετική απάντηση από εμάς”.

Μάλιστα ανέβασε τον πήχη των προϋποθέσεων που θέτει για την επιχειρησιακή σύμπραξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δηλώνοντας ότι το χρησιμότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι η απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad
. “Δεν θέλουμε στην άλλη πλευρά των συνόρων μας με τη Συρία ούτε το Ισλαμικό Κράτος, ούτε τον Assad” δήλωσε ο Erdogan ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε την δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός της συριακής επικράτειας, με το πρόσχημα της αποκατάστασης των Σύρων προσφύγων, τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία (κίνηση που προφανώς αφορά τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού και όχι τους στερούμενους αεροπορικών μέσων τζιχαντιστές) καθώς και την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό αντικυβερνητικών συριακών δυνάμεων που να μη σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι απορρίπτει το ερώτημα “και μετά τον Assad, τι;” κάθε φορά που του τίθεται από ξένους ηγέτες, όπως λ.χ. ο Vladimir Putin.

Για περισσότερα πατήστε Capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ