2014-10-21 14:36:07
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Τα συν και τα πλην στην κατασκευή Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού
Μάχη με το χρόνο δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σε δεκάδες εργοτάξια διασκορπισμένοι σε 5 υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους.

Ο στόχος είναι ένας και γνωστός: σε 14 μήνες σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία τα τμήματα:

1.Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός)

2.Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Ε65)

3.Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός)

4.Λεύκτρο-Σπάρτη (Αυτοκινητόδρομος Μορέας)

5.Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)

Σε όλα τα εργοτάξια δίδεται μεγάλη σημασία στην έγκαιρη ολοκλήρωση άλλα σε τέτοιου βεληνεκούς έργα η καθυστέρηση παραμονεύει και αποτελεί το μεγάλο άγχος.

Τα καθημερινά προβλήματα πολλά. Τα συνηθέστερα είναι οι γνωστοί ..ένοχοι: αρχαιολογικά και απαλλοτριώσεις (ιόνια οδός) δημιουργούν μικροπροβλήματα συνεχώς. Αντιδράσεις κατοίκων σε καθαιρέσεις γεφυρών (αυτοκ.αιγαίου), εύρεση δικτύων άγνωστων-μη καταγεγραμμένων (ολυμπία οδός) και πολλά-πολλά άλλα συνθέτους μία καθημερινή στα εργοτάξια.


Μεγάλες πιθανότητες να ολοκληρωθεί το 2015 αν και εμφανίζονται μικρά προβλήματα εχει το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα που τα εργοτάξια είναι χέρι-χέρι με την καθημερινή κυκλοφορία.

Σημαντικά θέματα υπάρχουν και στην συνάντηση του αυτοκινητόδρομου με το σιδηρόδρομου. 6-8 σημεία θεωρούνται τα πιο κρίσιμα.

Στα θετικά είναι η καλή συνεργασία που παρατηρείται ως σήμερα. Σημείο κλειδί θεωρείται η τμηματική λειτουργία κομματιών αυτοκινητόδρομου που θα μειώσουν τα εργοτάξια και θα βοηθήσουν στην συγκέντρωση δυνάμεων σε σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερη ένταση.

Στην Ιόνια Οδό, αναφέρει το ypodomes.com συγκεντρώνονται ίσως οι περισσότερες πιθανότητες να δούμε το έργο να καθυστερεί, πράγμα που απευχόμαστε.

Ήδη στη διάνοιξη της Κλόκοβας δεν έχουμε δει ούτε ένα μέτρο και το 2014 μας αποχαιρετά σε περίπου 2 μήνες και η πρόβλεψη για ολοκλήρωση το Φθινόπωρο του 2016 μοιάζει λίγο πρόχειρη. Το νότιο τμήμα από την Αμφιλοχία μέχρι την Κλόκοβα έχει κλειδώσει την ολοκλήρωση του και το έργο είναι εξαιρετικά προχωρημένο. Στο βόρειο αν και προχωρούν οι εργασίες είναι σαφώς λιγότερο ώριμο και εδώ ίσως δούμε κάποιες καθυστερήσεις.

Στα θετικά θα πρέπει να κρατήσουμε πως σχεδόν 1 χρόνο μετά την υπογραφή νέων συμβάσεων τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν μία εντυπωσιακή μάχη που το αποτέλεσμα της θα μεταμορφώσει για πάντα τις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ