2014-10-24 09:15:41
Φωτογραφία για «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Τη συμφωνία των εταίρων για μια πιστωτική γραμμή, που θα διευκολύνει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, εξασφάλισε σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα ως κεφάλαια για την πιστωτική γραμμή στήριξης τα 10 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης θα έχει διάρκεια ενός έτους. Θα συνοδευτεί με συγκεκριμένους όρους για μεταρρυθμίσεις, αλλά και δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία θα περιγραφούν αναλυτικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που θα συντάξει η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2017 δεν θα αλλάξουν, ενώ αμετάβλητοι θα παραμείνουν και οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σκληρή διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει επί ελληνικού εδάφους μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για τα μέτρα που προβλέπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα και τα οποία θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, ώστε να εφαρμοσθούν αργότερα.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να μην κάνει χρήση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που οδηγούν σε νέο Μνημόνιο
. Έτσι, απέρριψε τόσο τη λύση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (Precautionary Condition Credit Line -PCCL) όσο και της επαυξημένης γραμμής χρηματοδότησης (Enhanced Condition Credit Line - ECCL) του ESM, θεωρώντας πως τα υφιστάμενα αδιάθετα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης (χρήματα του ΤΧΣ και τα κέρδη των ομολόγων SMPs και ANFAs) επαρκούν για να «προικοδοτήσουν» την προληπτική πιστωτική γραμμή. Πρέπει να σημειωθεί πως στα χρήματα αυτά που συνθέτουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» της Κυβέρνησης προστίθενται τα 5 δισ. ευρώ που έχει ήδη αντλήσει το Δημόσιο από τις αγορές, αλλά και κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ που μπορούν να διασφαλισθούν από ενδεοκυβερνητικό δανεισμό μέσω repos.

Παραμένει η σφιχτή εποπτεία

Στο σκέλος της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος θα υπάρξουν αλλαγές. Αν και το ΔΝΤ αναλαμβάνει πλέον ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα μετέχει στις αποστολές αξιολόγησης της χώρας από την Ε,Ε., οι οποίες θα μειωθούν από τέσσερις σήμερα στις δύο αξιολογήσει κατ’ έτος. Εάν κατά την πρώτη ή κατά τη δεύτερη εξαμηνιαία αξιολόγηση που θα κάνει η «Ευρωπαϊκή» τρόικα στην Ελλάδα το 2015 διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος και ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα τότε θα δοθεί «διορία - τελεσίγραφο» για άμεση προσαρμογή. Εφόσον αυτή η διορία παρέλθει χωρίς αποτελέσματα τότε η προληπτική γραμμή στήριξης θα ακυρωθεί, κάτι που θα οδηγήσει εκ νέου τη χώρα είτε σε κανονικό πρόγραμμα του ESM, είτε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η προληπτική γραμμή θα ενεργοποιείται αποκλειστικά στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές , δηλαδή δεν θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη ταμειακών αναγκών του κράτους ή για τη χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων. Στην περίπτωση που τα κεφάλαια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προέρχονται από το ΤΧΣ παραμείνουν έως το τέλος του 2015 αδιάθετα, και η χώρα ενδιάμεσα έχει ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, τότε θα διαγραφούν και θα μειώσουν ισόποσα το χρέος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ