2014-10-24 10:20:10
Φωτογραφία για Τα σκουπίδια και οι αφίσες κάνουν πάρτι στα Χανιά...
Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μια κοινωνία είναι ο καθρέφτης της και τα Χανιά δεν θα έπρεπε να είναι χαρούμενα για το είδωλο που αντικρίζουν Απορρίμματα όχι εντός αλλά δίπλα σε κάδους, κάθε λογής σκουπίδια σε ανοιχτούς χώρους αλλά και κατά μήκος του δρόμου και φυσικά ούτε για δείγμα χώρος ελεύθερος από την... αισθητική της αφίσας.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Υπόλογοι είναι όλοι, από την εκάστοτε αρχή και τον υπεύθυνο φορέα μέχρι τον απλό πολίτη.

Γιατί όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα "πταίσματα" τα έχουν πράξει τόσο αυτοί που φέρουν την αρμοδιότητα για την καθαριότητα όσο και οι πολίτες που φέρουν την αρμοδιότητα για τη διατήρηση αυτής.

Οι φωτογραφίες ενδεικτικές και απογοητευτικές και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως σαν πολίτες έχουμε αρχίσει να "παθαίνουμε ανοσία" απέναντι σε τέτοιες εικόνες.

Αφίσες παντού

Ο πολίτης στα Χανιά "καταδιώκεται" από τις αφίσες.

Είναι δύσκολο να υπάρξει έστω και μισό τετραγωνικό ελεύθερο σε κάποιο τοίχο ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια (δημόσια, ιδιωτική δεν υπάρχει προτίμηση), το οποίο να μην καλυφθεί από αφίσα σε χρόνο ρεκόρ.

Η μοιρά των τοίχων, των δέντρων, των στάσεων λεωφορείων, των τηλεφωνικών θαλάμων, και των στύλων, μοιάζει προδιαγεγραμμένη!

Για να είμαστε δίκαιοι, οι αφίσες οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν αφήσει δέντρο για δέντρο στη λεωφόρο Σούδας, καθαρίστηκαν.

Από την άλλη όμως, έχουν ξεμείνει κάποιες να μας θυμίζουν τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού!

Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς πλησιάζουμε στο κέντρο. Το γεγονός μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πρόθεση καν από ιδιώτες να καθαρίσουν τον εξωτερικό χώρο που στεγάζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή τους ομίλους τους, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που επικρατεί.

Αφίσα και στον κάδο που φαίνεται ότι δεν έχει καθαριστεί. Τουλάχιστον αυτός έχει καπάκι προκειμένου τα σκουπίδια να μην εκτίθενται για το καλό της δημόσιας υγείας.

Οι υπόλοιποι κάδοι ωστόσο που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ανοιχτοί.

Στην παρακάτω περίπτωση συμβαίνει το εξής παράδοξο. Κάποιοι κάδοι είναι άδειοι γεγονός που δείχνει ότι έγινε η αποκομιδή των απορριμάτων, παρόλα αυτά δυο κάδοι είναι γεμάτοι εκτός και αν γέμισαν πραγματικά πολύ γρήγορα! Το κερασάκι στην τούρτα; Δίπλα στους κάδους υπάρχουν σκουπίδια (και φυσικά η απαραίτητη αφίσα πάνω στον ένα για να μην ξεχνιόμαστε)

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν η αδιαφορία του πολίτη ακροβατεί στα όρια της ασυνειδησίας. Οι μικροί σκουπιδότοποι που οι ίδιοι δημιουργούμε σε ανοιχτούς χώρους σαν να ήταν "τσιφλίκι" μας, φανερώνουν τον πολιτισμό μας.

Η ειρωνία είναι ότι στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα σκουπίδια στοιβάζονται δίπλα σε κάδους.

Επιπλέον, το να έχει γίνει αποκομιδή των απορριμάτων αλλά ο περιβάλλων χώρος να είναι βρόμικος, δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ολοκληρωμένο έργο καθαριότητας.

Στην περίπτωση των μπαζών η ευθύνη απομάκρυνσης ανήκει στους ιδιώτες οι οποίοι φαίνεται ότι δεν μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ