2014-10-24 16:20:28
Φωτογραφία για Προελαύνει ο χειμώνας μέχρι την παρέλαση
Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να πέφτει απότομα σε ολόκληρη τη χώρα και τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η επιδείνωση του καιρού είναι πιθανό να δυσκολέψει και όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στα νησιά αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ένταση των ανέμων αναμένεται να φτάσει στα 8-9 μποφόρ.

Η επιδείνωση του καιρού οφείλεται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό που έχει ξεκινήσει από τον Ατλαντικό πριν από αρκετές μέρες. «Στην ουσία πρόκειται για τον κυκλώνα Γκονζάλο, ο οποίος πριν από τέσσερις ημέρες έπληξε την Αγγλία και στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικότερα. Αυτές τις μέρες επηρεάζει την περιοχή των Βαλκανίων αλλά είναι πολύ πιο εξασθενημένος.


Σήμερα τα φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα σε όλη τη χώρα, ενώ από αύριο θα είναι περισσότερο τοπικά χωρίς, ωστόσο, να υπολείπονται σε ένταση. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενήσει οριστικά τη Δευτέρα ή την Τρίτη» λέει ο φυσικός - μετεωρολόγος Γιώργος Βάρλας.

Για σήμερα προβλέπονται καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στις ανατολικότερες περιοχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τις βραδινές ώρες θα πέσει δυνατή βροχή και στη Δυτική Ελλάδα. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σε όλη τη χώρα.

Οι δυνατές βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Με τους θυελλώδεις βοριάδες να φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει την πρώτη μεγάλη πτώση των ημερών, κατά περίπου πέντε βαθμούς.

Το Σαββατοκύριακο χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι βοριάδες δεν αναμένεται να κοπάσουν και σε ολόκληρη τη χώρα ο υδράργυρος θα κάνει νέα βουτιά της τάξης των 4-5 βαθμών κατά μέσο όρο. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει.

«Γραμμή καταιγίδων» με τα χαρακτηριστικά ενός μίνι τυφώνα «χτύπησε» χθες το πρωί τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την πόλη έπληξαν ριπές βορείων ανέμων που μετρήθηκαν ως και στα 11 μποφόρ, σάρωναν τα πάντα, την ώρα που η έντονη καταιγίδα «μαστίγωνε» την πόλη. Κάτι παραπάνω από 10 λεπτά ήταν αρκετά για να μετατραπούν σε ποτάμια κεντρικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης και να προκληθεί κατάσταση πανικού στην κυκλοφορία οδηγών και πεζών.

Στη διάρκεια της καταιγίδας και για περίπου μία ώρα μετά τη λήξη του φαινομένου, προκλήθηκαν προβλήματα στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες.

Στέλιος Βογιατζάκης - Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή: ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ