2014-10-24 23:00:09
Φωτογραφία για «Ανάγκη αναθεώρησης του Πειθαρχικού Δικαίου για τους εκπαιδευτικούς
Προς

Κύριο Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Κύριο Υπουργό κ. Μητσοτάκη Κυριάκο

Κυρία Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου Εύη Κοιν.

Κύριο Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Κύριο Αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κυρίες, Κυρίους Βουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοιν. Ν.Σ.Κ., ΟΛΜΕ, Δ.Ο.Ε., ΑΔΕΔΥ, ΜΜΕ

Θέμα:  «Ανάγκη αναθεώρησης του Πειθαρχικού Δικαίου για τους εκπαιδευτικούς.  Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων Υπαλλήλων και αναγκαίες ρυθμίσεις. Επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του Νόμου 4057/2012, του Νόμου 4093/2012, του Νόμου 3528/2007 και του Νόμου  4210/2013, ΦΕΚ 254/21-11-2013».

Προστασία της ιδιωτικής ζωής των εκπαιδευτικών, προστασία σε περιπτώσεις κακόβουλων καταγγελιών και Προστασία Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, όταν ο εκπαιδευτικός είναι μάρτυρας σε περιπτώσεις διαφθοράς, πλαστών πτυχίων κλπ..

Το σχολείο δεν είναι Δικαστήριο!


Συγχαρητήρια στον Υπουργό κ. Λοβέρδο Ανδρέα, για την πρωτοβουλία του να αναθεωρήσει τις ακρότητες του  πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς: Πρωτοβουλία να διακρίνει την ιδιωτική ζωή των εκπαιδευτικών από τις εκπαιδευτικές τους δράσεις, σε ό,τι αφορά την πειθαρχική τους ευθύνη, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώθηκε σήμερα αμέσως μετά τη σύσκεψη του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με το ΔΣ της ΟΛΜΕ .

Η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ήδη, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Η σημερινή σύσκεψη του Α. Λοβέρδου με το ΔΣ της ΟΜΕ είχε ως θέμα την πειθαρχική ευθύνη των εκπαιδευτικών

Τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών ζήτησε ο υπ. Παιδείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα και συναντήθηκε με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ Τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικούς γιατί πολλοί διώκονται με αργία, με ΕΔΕ, για δήθεν αδικήματα, δήθεν συκοφαντίας κλπ…  και άλλοι  ετοιμάζουν την «καταγγελία τους»,  άλλοι την «απολογία τους»,  άλλοι είναι μάρτυρες στις αλληλοκατηγορίες,  το παιδαγωγικό κλίμα έχει τιναχτεί στον αέρα και τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε διαρκή δικαστήρια!!!

Με την πρώτη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, οι υπάλληλοι πέσανε θύματα των κάθε λογής αναφορών, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, οικογενειακών δεδομένων και επικράτησε ένα γενικό «ξεκατίνιασμα» στον δημόσιο τομέα!

Ειδικά στην παιδεία η κατάσταση «ξέφυγε» και ο κάθε Διευθυντής, μαθητής, γονέας ή κάποιος που είχε «χρόνιες διαφορές» με εκπαιδευτικό, εκβιάζει ανοικτά πλέον τον καθηγητή, για να «μην του κάνει καταγγελία», που σημαίνει «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός ή εντός υπηρεσίας», άρα Πειθαρχικό, άρα «αυτοδίκαιη αργία»! Μερικοί Διευθυντές ασκούν πλέον ανοικτά, ψυχολογικό πόλεμο και τρομοκρατία με το φόβητρο της ΕΔΕ, σε συνάρτηση με την λεγόμενη «αξιολόγηση»!! Πολλά σχολεία και υπηρεσίες διαλύονται από «αλληλο-κατηγορίες», τις διαρκείς Ε.Δ.Ε., που δεν οδηγούν πουθενά!

Ο εκπαιδευτικός δεν τολμά, πλέον,  να πει ούτε την επιστημονική του γνώμη για τα θέματα της παιδείας, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για «συκοφαντική δυσφήμιση» ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, ανά πάσα στιγμή!

«Ο κάθε υπάλληλος έχει καταντήσει να κυκλοφορεί εντός και εκτός υπηρεσίας,  με τον δικηγόρο του,  φοβούμενος τις επιπτώσεις του λεγόμενου πειθαρχικού δικαίου»!

«Ο κάθε υπάλληλος έχει καταντήσει ο καρπαζοεισπράκτορας όλης της κοινωνίας, γιατί φοβάται να υπερασπιστεί ακόμα και τον εαυτό του φοβούμενος το λεγόμενο πειθαρχικό δίκαιο»!

Η αυτοδίκαιη αργία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων ή παραβιάσεων του Συντάγματος, σε περιπτώσεις κατάχρησης χρημάτων, παιδεραστίας εγκλημάτων στην υπηρεσία και όχι μόνο και μόνο επειδή ο εισαγγελέας εδέχθη την έγκληση για απλά πλημμελήματα, πχ. συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδούς καταμήνυσης, εξύβρισης  κλπ…

Υπάλληλος που κατέθεσε αναφορές για διαφθορά, κακοδιοίκηση, έρευνα πλαστών τίτλων και συνεργάστηκε με τις ανακριτικές αρχές,  δικαιούται Προστασία Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, άρθρο 45Β και 263Β του Π.Κ. και όλες οι πειθαρχικές και Ποινικές εναντίον του υποθέσεις (που γίνονται για πράξη αντεκδίκησης), αρχειοθετούνται, ανάλογα της προσφοράς του.

Λευτεριά στους άδικα διωχθέντες Δημοσίους Υπαλλήλους

Να επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι στην υπηρεσία τους εκτός από αυτούς που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Η πρώτη εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου, όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά αντίθετα αναστάτωσε όλον τον Δημόσιο Τομέα και ειδικά την παιδεία, με συνεχείς ανακρίσεις, καταθέσεις, αντεγκλήσεις, ίντριγκες κλπ… Πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τον οποιονδήποτε δεν συμπαθούσαν ή ακόμα «έστησαν» κατηγορίες εναντίον του!

Τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών ζήτησε ο υπ. Παιδείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα…

Πρωτοβουλία να διακρίνει την ιδιωτική ζωή των εκπαιδευτικών από τις εκπαιδευτικές τους δράσεις, σε ό,τι αφορά την πειθαρχική τους ευθύνη, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώθηκε σήμερα αμέσως μετά τη σύσκεψη του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με το ΔΣ της ΟΛΜΕ .

Η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ήδη, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η σημερινή σύσκεψη του Α. Λοβέρδου με το ΔΣ της ΟΜΕ είχε ως θέμα την πειθαρχική ευθύνη των εκπαιδευτικών

Πολυ-νομοσχέδιο,  Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Ανάγκη τροποποίησης μερικών υπερβολικών διατάξεων που προσβάλλουν τον υπάλληλο, αλλά δυσχεραίνουν και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, με διαρκείς αντεγκλήσεις, ΕΔΕ, αναφορές κλπ…

Παρατήρηση: Η  (περ. ε'. της παρ. 1 του άρθρου 107) του ν. 4057/2012 «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός ή εκτός υπηρεσίας», που ορίζεται από το Άρθρο 107, για να μην γίνεται κατάχρηση και παρερμηνεία του όρου, πρέπει να έχει σχέση με τα κακουργήματα ή τα πολύ σοβαρά, πλημμελήματα, που περιγράφει ο νόμος 4057/2012 κα ο   Ν.4093/2012,  «περί πειθαρχικού». Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να προστεθεί η λέξη σοβαρά αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός υπηρεσίας και ιδιαίτερα σοβαρά αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εκτός υπηρεσίας.

Παρατήρηση: Υπάλληλος που κατέθεσε αναφορές για διαφθορά, κακοδιοίκηση, έρευνα πλαστών τίτλων και συνεργάστηκε με τις ανακριτικές αρχές,  δικαιούται Προστασία Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, άρθρο 45Β και 263Β του Π.Κ. και όλες οι πειθαρχικές και Ποινικές εναντίον του υποθέσεις (που γίνονται για πράξη αντεκδίκησης), αρχειοθετούνται, ανάλογα της προσφοράς του.

«Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων Υπαλλήλων» και  «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας. Πρέπει να προστεθεί η λέξη «σοβαρή αναξιοπρεπής ή σοβαρά ανάρμοστη ή σοβαρά ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός υπηρεσίας  ή «ιδιαίτερα σοβαρή» εκτός υπηρεσίας», γιατί γίνεται κατάχρηση του όρου «ανάρμοστη συμπεριφορά»!

Η «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός ή εκτός υπηρεσίας, πρέπει να οριοθετηθεί γιατί ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία.

Η αυτοδίκαιη αργία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων ή παραβιάσεων του Συντάγματος, σε περιπτώσεις κατάχρησης χρημάτων, παιδεραστίας εγκλημάτων στην υπηρεσία και όχι για απλά πλημμελήματα, πχ. Συκοφαντικής δυσφήμησης κλπ…

Ο εκπαιδευτικός δεν τολμά, πλέον,  να πει ούτε την επιστημονική του γνώμη για τα θέματα της παιδείας, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για «συκοφαντική δυσφήμιση» ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, ανά πάσα στιγμή!

Προσοχή. Φανταστείτε αυτόν τον νόμο στα χέρια ακραίων για πότε θα βγάλουν από το δημόσιο όλους τους δημοκρατικούς υπαλλήλους!

Πρόταση τροπολογίας. Υπάλληλοι – εκπαιδευτικοί, σε θέση αυτοδίκαιης αργίας,  που κατηγορούνται για αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις και δεν έχουν ακόμα πειθαρχική ποινή έως τις 28-10-2014, επιστρέφουν αυτόματα στην υπηρεσία τους με την δημοσίευση του νόμου αυτού.

Τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών ζήτησε ο υπ. Παιδείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα…

Πρέπει να δούμε λιγάκι το πειθαρχικό των εκπαιδευτικών. Είναι απολύτως αναγκαίο να το κάνουμε αυτό. Εδώ και ενάμιση, περίπου, μήνα έχω αναθέσει σε δύο νομικούς συμβούλους στο Υπουργείο να επιχειρήσουν τη διάκριση εκείνων των πειθαρχικών αδικημάτων, που καλά κάνουν και θέτουν το δημόσιο υπάλληλο σε αργία, και εκείνων που αδίκως οδηγούν σε θέση σε αργία. Αυτό είπε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από παρέμβαση του Βουλευτή Γ. Αμαναρίδη κι εξήγησε:

Α. Άλλο είναι ένας φίλερις άνθρωπος, που κάθε μέρα τσακώνεται στο χώρο της δουλειάς του με τους μαθητές του ή στο δρόμο, και άλλο ένας που είπε μία κουβέντα επειδή καθυβρίστηκε. Και οι δύο έχουν την ίδια μεταχείριση.

Β. Πρέπει να βάλουμε μία τομή. Δεν είναι εύκολη νομική δουλειά. Είναι πολύ δύσκολη νομική δουλειά. Πρέπει, όμως, να τη φέρουμε σε πέρας και όχι αργά. Σε ένα, δηλαδή, από τα επόμενα –ή στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο- σχέδια νόμου πρέπει αυτό να το έχουμε τελειώσει. Έχετε απόλυτο δίκιο. Είστε εκπαιδευτικός και το ξέρετε αυτό.

Νόμος 4093/2012, ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ζ.3. ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. Άρθρο 1, 3, γ: Εφόσον έχει επιβληθεί αυτοδίκαιη αργία στις περιπτώσεις β΄, γ΄,δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1, η οποία δεν έχει αρθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2, και δεν έχει επιβληθεί στον υπάλληλο πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης, το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση γνωμοδοτεί μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία και κάθε επόμενο έτος σχετικά με την τυχόν συνδρομή λόγων που καθιστούν μη αναγκαία τη συνέχισή της.

Πρόταση τροποποίησης του ανωτέρω άρθρου.: Το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση γνωμοδοτεί μετά την τριμήνου και να επανεξετάζει την υπόθεση της συνέχισης της αυτοδίκαιης αργίας ανά τρίμηνο, δεχόμενο τα νέα οψιφανή στοιχεία.

Ανάκληση αυτοδίκαιης αργίας, βάσει του Νόμου Ν.4210 ΦΕΚ 254/21-11-2013».

Ο άδικα διωχθείς Δημόσιος Υπάλληλος, πρέπει να καταθέσει, εντός διμήνου από την επίδοση της Διαπιστωτικής Πράξης σε αυτοδίκαιη αργία, προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης Διαπιστωτικής Πράξης για αυτοδίκαιη αργία.

Ο Υπάλληλος μετά την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο, μπορεί να καταθέσει στον αρμόδιο για τον διορισμό του Υπουργό, αίτηση Ανάκλησης αυτοδίκαιης αργίας, βάσει του Νόμου Ν.4210 ΦΕΚ 254/21-11-2013», ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του, σοβαροί οικονομικοί, κοινωνικοί ή οικογενειακοί λόγοι ή λόγοι υγείας.

Μπορεί επίσης να επικαλεστεί το τεκμήριο αθωότητας.

Το αίτημα του υπαλλήλου διαβιβάζεται άμεσα στο πειθαρχικό συμβούλιο. Το εν λόγω συμβούλιο γνωμοδοτεί, σε κάθε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, από τους κατά νόμο δικαιούμενους το αργότερο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση σε αυτό του εν λόγω αιτήματος. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, το αρμόδιο όργανο έχει διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει και χωρίς τη γνωμοδότηση. Δηλ. ο Αρμόδιος Υπουργός ακόμα και να μην γνωμοδοτήσει το Αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έιναι στο χέρι του αν θέλει να διατάξει την άρση της αυτοδίκαιης αργίας, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία. Μέχρι την τυχόν έκδοση απόφασης αναστολής της αργίας ο υπάλληλος παραμένει σε αργία. Στην πράξη όμως αυτό καθυστερεί.

Παράδειγμα παράλογης εφαρμογής του νόμου:

Πειθαρχικό δημοσιών υπάλληλων. Είναι δυνατή πλέον η ανάκληση της αυτοδίκαιης αργίας,  αλλά με χρονοκαθυστέρηση!

Ανάκληση αυτοδίκαιης αργίας, βάσει του Νόμου Ν.4210 ΦΕΚ 254/21-11-2013».

Ο άδικα διωχθείς Δημόσιος Υπάλληλος, πρέπει να καταθέσει, εντός διμήνου από την επίδοση της Διαπιστωτικής Πράξης σε αυτοδίκαιη αργία, προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης Διαπιστωτικής Πράξης για αυτοδίκαιη αργία.

Ο Υπάλληλος μετά την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο, μπορεί να καταθέσει στον αρμόδιο για τον διορισμό του Υπουργό, αίτηση Ανάκλησης αυτοδίκαιης αργίας, βάσει του Νόμου Ν.4210 ΦΕΚ 254/21-11-2013», ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του, σοβαροί οικονομικοί, κοινωνικοί ή οικογενειακοί λόγοι ή λόγοι υγείας.

Μπορεί επίσης να επικαλεστεί το τεκμήριο αθωότητας.

Το αίτημα του υπαλλήλου διαβιβάζεται άμεσα στο πειθαρχικό συμβούλιο. Το εν λόγω συμβούλιο γνωμοδοτεί, σε κάθε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, από τους κατά νόμο δικαιούμενους το αργότερο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση σε αυτό του εν λόγω αιτήματος. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, το αρμόδιο όργανο έχει διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει και χωρίς τη γνωμοδότηση. Δηλ. ο Αρμόδιος Υπουργός ακόμα και να μην γνωμοδοτήσει το Αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έιναι στο χέρι του αν θέλει να διατάξει την άρση της αυτοδίκαιης αργίας, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία. Μέχρι την τυχόν έκδοση απόφασης αναστολής της αργίας ο υπάλληλος παραμένει σε αργία.

Προτεινόμενη τροπολογία: Πρέπει με την τροπολογία που προτείνουμε ο υπάλληλός να τυγχάνει ανάκλησης της αυτοδίκαιης αργίας του σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Να μπορεί να υποβάλλει το αίτημα ανάκλησης της αυτοδίκαιης αργίας αμέσως μετά την επίδοση της Διαπιστωτικής Πράξης και το Συμβούλιο να αποφασίζει εντός ενός μηνός από την υποβολή της αιτήσεως.

1. Αυτοδίκαιη αργία

Με τη  διάταξη της   περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του νόμου ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 διευρύνονται οι περιπτώσεις υπό τη συνδρομή των οποίων οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία,  ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Η διάταξη καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην ΕτΚ (περ. 7 της υποπαρ. Ζ.3) υποθέσεις, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της μη συμπληρώσεως του χρόνου παραγραφής. Συνεπώς, από την επομένη της δημοσίευσης  του ν.4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία:

α) οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης,

β) οι υπάλληλοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και  στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους,

γ) οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν  αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

δ) οι υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης,        

ε) οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α’, γ’, δ’, ε’, θ’, ι’, ιδ’, ιη’, κγ’, κδ’, κζ’ και κθ’ του άρθρου 107 του ν. 3528/2007,  όπως ισχύει,  ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012, ή αντίστοιχα παραπτώματα του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999).

Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών επισυνάπτεται, ως Παράρτημα Ι, κατάλογος με τα πειθαρχικά παραπτώματα της περ. (ε), στην ακριβή νομοτεχνική διατύπωση των διατάξεων  του άρθρου δεύτερου του ν. 4057/2012, του άρθρου  107 του  ν. 3528/2007, όπως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του ε με το άρθρο δεύτερο του ν.  4057/2012 και του άρθρου  107 ν. 2683/1999.

Υπάλληλος ο οποίος τέθηκε σε αργία στις περιπτώσεις α΄ έως γ΄,της παρ. 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου, ασκεί εκ νέου τα καθήκοντα του αν αθωωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η αργία της περίπτωσης δ΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο της πειθαρχικής απόφασης και λήγει με την έναρξη της εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής της οριστικής ή προσωρινής παύσης που του επιβλήθηκε ή με την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό ή δικαστικής απόφασης που είτε απαλλάσσει τον υπάλληλο από την πειθαρχική ευθύνη είτε του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση. Η αργία της περίπτωσης ε΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο του παραπεμπτηρίου εγγράφου και λήγει με την έκδοση πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης που τον απαλλάσσει ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.

Επισημαίνεται ότι υπάλληλος που υπάγεται σε μία από τις ως άνω περιπτώσεις τελεί αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας. Συνεπώς, η διαπιστωτική  πράξη θέσης σε αργία, που  εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για διορισμό του υπαλλήλου όργανο, ανατρέχει στο χρόνο που συντελέστηκαν  οι προϋποθέσεις επιβολής της, όπως ειδικότερα ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.

Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 103 του ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής της αυτοδίκαιης αργίας, υπό προϋποθέσεις. Με τη διάταξη αυτή ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας εξοπλίζεται με ευελιξία και  προσφέρει στα αρμόδια όργανα τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψιν τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης και κρίνουν  αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την  αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο  στα καθήκοντά του ή να τον  μετακινούν. Η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και  από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή.  Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην ως άνω διάταξη, εφόσον έχει επιβληθεί αυτοδίκαιη αργία στις  ως άνω περιπτώσεις β΄, γ΄, δ΄  και ε΄, η οποία δεν έχει αρθεί λόγω εξάλειψης των λόγων για τους οποίους τέθηκε ο υπάλληλος σε αργία και δεν έχει επιβληθεί στον υπάλληλο πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης, το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση γνωμοδοτεί μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία και κάθε επόμενο έτος σχετικά με την τυχόν συνδρομή λόγων που καθιστούν μη αναγκαία τη συνέχισή της.

Το όργανο που είναι αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου, εφόσον κρίνει, μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου ή μετά από γνωμοδότηση του ίδιου συμβουλίου που μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε, ότι με βάση τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης δεν είναι αναγκαία η συνέχιση της αργίας, μπορεί να διατάσσει την αναστολή της και την επάνοδο του υπαλλήλου στα καθήκοντά του ή τη μετακίνησή του. Η αναστολή της αργίας μπορεί να διατάσσεται και για ορισμένο χρόνο και να ανακαλείται οποτεδήποτε, εφόσον επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας και ιδίως σε περίπτωση υποτροπής, που οφείλεται στην τέλεση οποιουδήποτε νέου παραπτώματος από τον υπάλληλο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ