2014-10-25 01:35:06
Φωτογραφία για Ποιος είναι ο trader που ακολουθεί τα χνάρια του Μουρίνιο
Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο 51χρονος Μαρκ Γουόρμπαρτον αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του χρηματιστή στο City του Λονδίνου και να αναλάβει πόστο προπονητή στις μικρές ομάδες της Γουότφορντ. Το ρίσκο ήταν τεράστιο. Άφηνε μία αγχωτική, αλλά σίγουρη δουλειά, αλλά τον είχε κυριεύσει το μικρόβιο της μπάλας.

Όπως τονίζει ο ίδιος: «Αφού δοκιμάστηκα στη Λέστερ και έπαιξα στην Ένφιλντ, στη συνέχεια δούλεψα στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος τραπεζών. Ξυπνούσα στις 4.32 για 20 παράξενα χρόνια, έφευγα από το σπίτι στις 4.52. Στις 5.02 έμπαινα στο τρένο στη Λίβερπουλ Στριτ και έφτανα στο γραφείο στις 5.45. Γύριζα στις 7 το απόγευμα και όλο το βράδυ έκανα τηλέφωνα στη Νέα Υόρκη. Ήμουν καλός στη δουλειά μου και πληρωνόμουν καλά».

Το πάθος του για το ποδόσφαιρο όμως ξεπερνούσε τα στενά όρια του City. Χωρίς να αφήσει τη δουλειά του ως trader, ξεκίνησε να πηγαίνει σε σχολή ποδοσφαίρου στο Γουότφορντ. Οι μετοχές και τα αποδυτήρια συνδυάζονταν αρμονικά.


Πήρε το δίπλωμα προπονητικής και το 2000 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Άφησε τη δουλειά του και άρχισε τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη! Παρακολούθησε προετοιμασίες και προπονήσεις, γνώρισε διαφορετικές νοοτροπίες και προσεγγίσεις. Πέρασε από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, τη Βαλένθια, τον Άγιαξ και τη Μπαρτσελόνα. Και επέστρεψε στο Νησί, έτοιμος πλέον να δουλέψει στο ποδόσφαιρο.

Ανέλαβε την ομάδα Κ16 της Γουότφορντ και το Φεβρουάριο του 2010 έγινε επικεφαλής στις ακαδημίες της. «Χρειάστηκε να δεχτώ ότι θα παίρνω 90% λιγότερα χρήματα για να χτίσω το δρόμο μου στις ακαδημίες της Γουότφορντ. Αυτό δεν αποτελεί ηρωισμό. Ήταν ένα ρίσκο, τζόγος και ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να πετύχω κάτι στο ποδόσφαιρο», τονίζει ο ίδιος.

Στη Μπρέντφορντ πήγε το 2011, ως μέλος αρχικά του προπονητικού τιμ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς διεκδίκησε τη θέση του manager, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Ούβε Ρόσλερ και ο Γουόρμπαρτον έγινε τεχνικός διευθυντής, διατηρώντας και το συντονισμό των ακαδημιών. Από το δικό του μυαλό γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης του NextGen Series, του τουρνουά πιτσιρικάδων στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο είχε παρουσία και ο Ολυμπιακός. Η ευκαιρία που αναζητούσε ήρθε το Δεκέμβριο του 2013. Ο Ρόσλερ πήγε στη Γουίγκαν και ο Γουόρμπαρτον ήταν πλέον πρώτος προπονητής. Ξεκίνησε εκπληκτικά, παίρνοντας τον τίτλο του manager of the month μετά από επτά νίκες σε οκτώ ματς. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είχε κάνει μόνο μία ήττα, από τη Γουλβς.

Η ψυχολογία ήταν εξαιρετική και οι «Μέλισσες» κράτησαν μέχρι το τέλος. Ο Γουόρμπαρτον ήταν εκείνος που τις οδήγησε στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά το 2004! Η πορεία του από τον κόσμο των επιχειρήσεων σε αυτή του ποδοσφαίρου, συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία και συνεχίζει να αντλεί έμπνευση από το City: «Οι ποδοσφαιριστές μας έχουν οικονομικά κίνητρα για να μπουν και να σκοράρουν γκολ ώστε να κερδίσουμε περισσότερους πόντους.

Για τον ίδιο, άλλωστε, το ποδόσφαιρο μπορεί να μάθει πολλά από την τραπεζική κρίση: «Είμαι πεπεισμένος ότι το ποδόσφαιρο θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με το City. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μάθει από το City. Οι επιχειρηματίες χάνουν το μυαλό τους όταν μπαίνουν στο ποδόσφαιρο....», έχει δηλώσει.

Ο Γουόρμπαρτον έχει ξεκάθαρες απόψεις για τη λειτουργία της ομάδας. Δεν θέλει οι νεαροί παίκτες να παίρνουν από νωρίς μεγάλα συμβόλαια, είναι υπέρ των δανεισμών ποδοσφαιριστών και θεωρεί ότι το σύστημα ακαδημιών στην Αγγλία χρειάζεται γερή ανανέωση. Θεωρείται ήδη αυθεντία στην ανάπτυξη και τη δουλειά με νεαρούς αθλητές.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ