2014-10-25 12:32:14
Φωτογραφία για Σκηνές χάους στην Αττική – Ενισχύονται οι δήμοι
Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική.

Υπογράμμισε πως θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

«Απόψε συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός .

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο
. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Σκηνές χάους και πλημμύρες στην Αττική

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική και συνεχίστηκε έως το βράδυ, γράφει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα της (www.ethnos.gr). Πολλές περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνες, δρόμοι θύμιζαν σε πολλές περιπτώσεις χειμάρρους, ενώ εκατοντάδες υπόγεια καταστημάτων και οικιών πλημμύρισαν. Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, αφού σε πολλές περιπτώσεις παρασύρθηκαν πεζοί, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους. Δραματικές στιγμές έζησαν οκτώ οδηγοί που εγκλωβίστηκαν σε υπόγειο πάρκινγκ σούπερ-μάρκετ στο Ιλιον.

Σύμφωνα με έναν από τους πολίτες που μίλησε στο protothema.gr, τα ορμητικά νερά από τη βροχή πλημμύρισαν μέσα σε λίγα λεπτά τον υπόγειο χώρο του πάρκινγκ του σούπερ-μάρκετ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο πάρκινγκ συνολικά οκτώ οδηγοί.

Υστερα από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κι ενώ η στάθμη των νερών συνέχιζε να ανεβαίνει, κατόρθωσαν να βγουν από τον υπόγειο χώρο, σχηματίζοντας αλυσίδα και πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου. Η μητέρα του μάρτυρα που μίλησε στην ιστοσελίδα γλύστρησε την τελευταία στιγμή και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της.

Όπως ανέφεραν το βράδυ οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, το πραγματικό μέγεθος των ζημιών θα φανεί αύριο το πρωί, όταν τα νερά υποχωρήσουν. Εως τις οκτώ το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρησεων είχε δεχτεί περίπου 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη, στο Ίλιον, το Μενίδι, το Καματερό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, στον Πειραιά, το Αιγάλεω, την Κοκκινιά και τον Κορυδαλλό, όπου επικράτησε χάος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα νερά, εκτός από αυτοκίνητα, παρέσυραν και ανθρώπους.

Η ένταση των φυσικών φαινομένων ήταν τέτοια, που το απόγευμα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και βρέθηκαν επάνω σε άλλα!!!

Οι δε λεωφόροι και οδοί είχνα πλημμυρίσει με νερά, με συνέπεια πολλά αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν και οι οδηγοί τους να εγκλωβιστούν σε αυτά.

Στο Περιστέρι σημειώθηκαν παρασύρσεις αυτοκινήτων από τα νερά της βροχής, ενώ σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά.

Μάλιστα στη λεωφόρο Θηβών, στη συμβολή της με την Ιδομενέως, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια συνεργείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χείμαρροι από τη νεροποντή σχηματίστηκαν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ στο Χαϊδάρι από τη νεροποντή αποκλείστηκε η είσοδος του Αττικού νοσοκομείου. Μάλιστα, για να περάσουν ασθενείς και συνοδοί τους, χρειάστηκε η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προβλήματα υπήρξαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους τη νύχτες σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, θα αγγίξουν τα 9.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Σαλαμίνα-Πειραιάς. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Σαλαμίνα για το Πέραμα.

Από τις 4 το απόγευμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Θάσο.

Λόγω της κακοκαιρίας, διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γραμμή Πειραιάς-Ρέντη, καθώς και στο τμήμα Διακοφτό Καλάβρυτα, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση.

Με καθυστέρηση μιας ώρας και 40 λεπτών επιστρέφει στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC 58 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξαιτίας πλημμύρας στο ύψος του Μενιδίου.

Προβλήματα και στην Περιφέρεια

Ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τις τελευταίες ώρες το νομό Θεσσαλονίκης.

Σε 20 περιπτώσεις για κοπές δέντρων χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική και σε δύο αντλήσεις υδάτων. Από τον ισχυρό άνεμο δένδρα έπεσαν πάνω σε οχήματα καθώς και στο εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ. Προκλήθηκαν υλικές ζημίες, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στην ανατολική πλευρά του νομού.

Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Προβλήματα προξένησαν, επίσης, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε τέσσερις κοπές δέντρων και 15 αντλήσεις υδάτων.

Η κακοκαιρία, που από το πρωί εξελίσσεται στην Πελοπόννησο, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Τρίπολη και στην περιοχή της Σκυρίτιδας.

Η έντονη βροχόπτωση και η καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην Τρίπολη, ήταν η αιτία να προκληθεί καθίζηση στην περιφερειακή οδό της πόλης, σε σημείο που το προηγούμενο διάστημα γίνονταν έργα, με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να πέσει μέσα στο χαντάκι που δημιουργήθηκε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί η οδηγός.

Η κυκλοφορία στο σημείο διακόπηκε, ενώ έσπευσε συνεργείο της ΔΕΥΑ Τρίπολης και άνδρες της Τροχαίας, προκείμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

Τα μηχανήματα έκλεισαν το χαντάκι που είχε δημιουργηθεί και δόθηκε στην κυκλοφορία η μια κατεύθυνση του περιφερειακού δρόμου, ενώ συνεργείο της ΔΕΥΑ εκτελούσε εργασίες στην άλλη κατεύθυνση του δρόμου για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Επίσης στην περιοχή της Σκυρίτιδας και μεταξύ των χωριών Κερασιά – Βλαχοκερασιά, από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, έπεσαν κλαδιά δένδρων, τόσο στο οδόστρωμα, όσο και πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή ρεύματος. Συνεργεία του δήμου Τρίπολης, της ΔΕΗ και άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσία έχουν φτάσει στο σημείο και αποκαθιστούν τις ζημιές.

Τέλος, σε διάφορα σημεία της Τρίπολης, εξαιτίας των σκουπιδιών που βρίσκονται στο δρόμο επί περίπου δύο μήνες, τα νερά της καταιγίδας μετέφεραν σκουπίδια και έφραξαν πολλά φρεάτια.

mignatiou.com  Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ/Χάρης Γκίκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ