2014-10-28 09:28:39
Φωτογραφία για Αποκάλυψη: Πώς ο Barroso έπεισε τη Merkel να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ;
Περνώντας τις τελευταίες ημέρες του στην Κομισιόν πριν να παραδώσει τη θέση του στον Jean Claude Juncker, ο Jose Manuel Barroso προχωρά σε αποκαλύψεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο, στις πιο κρίσιμες ημέρες της Ευρωζώνης.

Ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας στο Reuters θυμήθηκε την περίοδο του Ιουλίου του 2012, η οποία αποτελεί και το αποκορύφωμα της κρίσης. Τότε, σε μία συνάντηση για την ανταλλαγή ιδεών με τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών τους είχε απευθύνει δύο ερωτήσεις.

“Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι ακόμα στην Ευρωζώνη στα τέλη του έτους;”. Όλοι εκτός από έναν απάντησαν αρνητικά. “Το κεντρικό σενάριο ήταν η ελληνική έξοδος (από το ευρώ)”, λέει ο Barroso.

“Μετά τους ρώτησα: Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ευρώ με τη σημερινή μορφή του; Οι απαντήσεις ήταν 50-50”.


Όπως γράφει το Reuters, ο Barroso πέρασε το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του μήνα προσπαθώντας να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και την Angela Merkel να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

“Υπήρχαν πολλές σημαντικές προσωπικότητες, ακόμα και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, που έλεγαν ότι το καλύτερο ήταν να διώξουμε την Ελλάδα και μερικούς άλλους, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τους υπόλοιπους”, θυμάται.

Όμως, εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, οι αγορές αμέσως θα πίεζαν την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ο Barroso αποφάσισε να απευθυνθεί στα επιφυλακτικά ένστικτα της Merkel.

“Για εμένα, το ζήτημα δεν ήταν τόσο να την πείσω ότι ήταν προς το συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να την πείσω για τον κίνδυνο του να μην την κρατήσουμε. Της είπα: 'Θέλεις να πηδήξεις στο σκοτάδι;'. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα με κάποιον σαν την Angela Merkel, του οποίου το σύστημα λήψης αποφάσεων είναι βασικά συντηρητικό, με την καλή έννοια της λέξης. Προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο, όχι να μεγιστοποιήσει το όφελος”.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ