2014-10-29 23:30:42
Φωτογραφία για Βορίδης: 31.000 πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους
Ο κ. Βορίδης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν είναι μέλη.

Σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας προκαλούν οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα χωρίς δικαιολογητικά και οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τους 31.000 έως το τέλος του έτους.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης με θέμα “Η Υγεία στη Μεσόγειο”, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Ρώμη.

Βασικό της θέμα ήταν η Υγεία και η μετανάστευση και συμμετείχαν ο επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ, οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωση και χωρών από τη βόρεια Αφρική και την ανατολή Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ιορδανία, καθώς και αντιπρόσωπος από την Παλαιστινιακή Αρχή.


Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε το μεγάλο αριθμό των παράνομων μεταναστών, που δέχεται η Ελλάδα.

Επιφέρουν – είπε - τεράστιο βάρος για το σύστημα Υγείας σε επίπεδο υποδομών και πόρων, για την κάλυψη των άμεσων και μακροχρόνιων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο και των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, ιδιαιτέρως σε περίοδο κρίσης και οικονομικών περιορισμών.

Ο κ. Βορίδης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν είναι μέλη.

Στόχος της συνεργασίας – εξήγησε – είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) των χωρών καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών για την πρόληψη και τον έλεγχο απειλών από μεταδοτικά νοσήματα και την ενίσχυση των υποδομών Δημόσιας Υγείας.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν στα τραγικά περιστατικά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στη προσπάθεια τους για εξασφάλιση ασφαλέστερης και καλύτερης ζωής.

Ανάγκες

Επισήμαναν ιδιαίτερα το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών Υγείας των μεταναστών, αλλά και το βάρος για τα συστήματα, τονίζοντας το διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ των μεταναστών και τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία κυρίως από λοιμώδη νοσήματα, όπως η φυματίωση.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της εφαρμογής του, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τις προβλέψεις σε σχέση με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επιδημιών, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντίδραση και προστασία από την επιδημία από τον ιό Έμπολα.

Δ.Κ. - ΙΑΤRONET
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ