2014-11-03 08:37:06
Φωτογραφία για Τι πρέπει να τρώω για να μην πάθω πεπτικό έλκος;
Τα πεπτικά έλκη είναι τα διαβρωμένα σημεία των πεπτικών μεμβρανών στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο.

Η διάβρωση γίνεται από τους χυμούς του ίδιου του πεπτικού -το γαστρικό οξύ και τα πεπτικά ένζυμα- όταν οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας του -η παραγωγή βλέννας και διττανθρακικών- αποτυγχάνουν.

Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες είναι: η επιμόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οποία αποτελεί και την κυριότερη αιτία εμφάνισης έλκους, η εκτενής χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως:

το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το κοινό φάρμακο ασπιρίνη), η ιβουπροφαίνη (χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου των έμμηνων), και πολλές άλλες αναλγητικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας, το χρόνιο κάπνισμα, η κατάχρηση του αλκοόλ και το ψυχικό ή σωματικό στρές, αν και το τελευταίο μάλλον επιδεινώνει παρά προκαλεί ένα ήδη υπάρχον έλκος.


Επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φαίνεται να έχουν: όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης έλκους και όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο.

Συμπτώματα

Το κοιλιακό άλγος είναι το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα στο πεπτικό έλκος. Μάλιστα, η ένταση του πόνου έχει μικρή συσχέτιση με το μέγεθος του έλκους, αφού και μικρά μόνο έλκη μπορούν να είναι ιδιαίτερα επώδυνα.

Ο πόνος του πεπτικού έλκους έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Εντοπίζεται στην πάνω κεντρική κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από το οστό του στέρνου, αλλά μπορεί να αντανακλά και έως την πλάτη. • Είναι οξύς και έχει όμοια αίσθηση με κάψιμο ή μαχαιριά.

Εμφανίζεται μετά από μεγάλα γεύματα ή έως και 2 ώρες μετά.

Επιδεινώνεται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Επιδεινώνεται επίσης όταν παραλείπονται γεύματα.

Ανακουφίζεται με τη λήψη τροφής και ιδίως γάλατος.

Ανακουφίζεται με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ