2014-11-04 05:35:09
Φωτογραφία για Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟκ στο ΒΗΜΑ FM ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Καλή εβδομάδα κ. Ανδρουλάκη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλή εβδομάδα σε εσάς και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά θα μας πείτε τι ακριβώς αποφασίσατε; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μένει φεύγοντας, ή φεύγει μένοντας;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως και με την Ελιά υπήρξε μια προσπάθεια συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας στο πλαίσιο μιας πολιτικής ομπρέλας, το ίδιο επιχειρούμε και σήμερα. Γι’ αυτό υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα και προς τη ΔΗΜΑΡ, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται έχει πάρει έναν άλλο δρόμο και προς τις υπόλοιπες κινήσεις που είπατε προηγουμένως, με στόχο να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία όλων αυτών των δυνάμεων. Για να έχει μια εναλλακτική λύση ο ελληνικός λαός σε σχέση με αυτό που προβάλει η Ν.Δ. ως κυβερνητική πρόταση και αυτό που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια άλλη κυβερνητική πρόταση. Δηλαδή να υπάρχει μια τρίτη λύση στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν. Αυτή είναι η προσπάθεια.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, αυτή η τρίτη λύση όμως ….

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι ζητάμε να αυτοδιαλυθεί κάποια κίνηση, ή κάποιο κόμμα, ή η ΔΗΜΑΡ ή το ΠΑΣΟΚ. Αυτά θα υπάρχουν κανονικά με τα όργανά τους, με τα σύμβολά τους και με τις θεσμικές τους διαδικασίες. Απλά συγχρόνως, θα πάρουν μέρος σε μια ευρύτερη δημοκρατική συμπαράταξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τώρα το μείζον ζήτημα το θέσατε προηγουμένως. Μια τρίτη εναλλακτική λύση η οποία όμως δεν μπορεί να είναι, με τα δεδομένα που υπάρχουν και έχουν επιβεβαιωθεί από τις ευρωεκλογές, μέχρι όλες τις δημοσκοπήσεις, το όποιο μόρφωμα της κεντροαριστεράς σε αυτή τη φάση δεν μπορεί παρά να έχει συμπληρωματικό ρόλο ή προς τον έναν, ή προς τον άλλο πόλο. Έτσι δεν είναι; Μπορεί να πάρει κεφάλι;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι έτσι. Γιατί; Ο χρόνος κατ’ αρχάς λειτουργεί εναντίον μας, γιατί εάν δείτε το 2012 από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες εκλογές, μεσολάβησαν μερικές εβδομάδες, άλλαξε όλο το εκλογικό τοπίο. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά τότε, είχαν παραπάνω απ’ ό,τι έπαιρνε η Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ και όμως, η πόλωση και ο μαθηματικός τύπος του εκλογικού νόμου των 50 εδρών, οδήγησαν σε ένα νέο πολιτικό δικομματισμό. Εάν τότε δεν πηγαίναμε σε δεύτερες εκλογές, ή εάν πηγαίναμε σε δεύτερες εκλογές με ένα ευρύτερο σχήμα, εκτιμώ ότι δεν θα είχαμε το σημερινό πολιτικό σκηνικό. ανανεωτική αριστερά που τώρα εκφράζεται από την Δημοκρατική Αριστερά

Πάμε πριν τις ευρωεκλογές. Πριν τις ευρωεκλογές για έξι μήνες το ΠΑΣΟΚ καλούσε σε μια δημοκρατική συμπαράταξη λέγοντας «Ελάτε όλοι μαζί, εμείς πιστεύουμε στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού που εξέφρασε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, η και άλλοι άνθρωποι» Αυτό δεν έγινε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η Ελιά πήρε ένα ποσοστό μεγαλύτερο των δημοσκοπήσεων απ’ αυτό που πήραμε πριν τις εκλογές, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν πήγε καλά. Δεν επιχαίρω. Θεωρώ όμως ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να είναι φάρος του τι πρέπει να γίνει σήμερα. Και αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι, οι γνωστοί πρωταγωνιστές όλων των προηγούμενων ετών τους  οποίους σέβομαι και εκτιμώ, να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι πολλοί. Να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές και να πιστέψουν ότι έχει αξία αυτό το εγχείρημα. Και προσωπικά πιστεύω ότι, εάν αυτό το εγχείρημα προγραμματικά οδηγηθεί σε ένα μεγάλο δημοκρατικό συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει τους αντιπροσώπους του από τη βάση, χωρίς τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς του παρελθόντος, μπορούμε μέχρι τις ερχόμενες εκλογές να έχουμε κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά μια τρίτη λύση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αν ξεπεράσουμε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας,.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε λίγο να μας προσδιορίσετε περισσότερο ποιοι εμποδίζουν κατά τη γνώμη σας με τη συμπεριφορά τους αυτό το εγχείρημα;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν θα μπω σε ονοματολογία, δεν έχει καμία αξία να κάνουμε κουτσομπολιό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θέμα κουτσομπολιού. Με συγχωρείτε. Είναι θέμα πολιτικής κριτικής, εάν ισχύει αυτό που λέτε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα πω ως νέος άνθρωπος ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια νέα γενιά η οποία δυστυχώς μέσα από τα τεράστια ποσοστά ανεργίας οδηγείται στο κοινωνικό περιθώριο και στα άκρα, αν λάβουμε υπόψη του τι ψήφισαν οι νέοι στις τελευταίες εκλογές. Θεωρώ  ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη δική μας γενιά ώστε οι ιδέες μας να επικαιροποιηθούν μέσα από ένα σύγχρονο πρόγραμμα. Να νιώσει ο νέος ότι θα φτιαχτεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μέσα από τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς η οποία σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και κατανοεί ότι οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να απαντηθούν με ρεαλιστικό τρόπο και όχι με τις δημαγωγίες του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ ότι εάν γίνει αυτό οι νέοι θα ξανακοιτάξουν προς την δική μας κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι, επειδή έχουμε και αυτές τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλπ., εσείς βλέπετε χρήσιμο το ενδεχόμενο να γίνει μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εάν ναι, με τι αντικείμενο, με τι θέμα, με τι ατζέντα;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Θα ήταν χρήσιμο να βάλουν όλοι λίγο παραπάνω νερό στο κρασί τους και να καταλάβουν, όπως έχει καταλάβει πιστεύω ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ότι όπως ο κ. Σαμαράς είχε μια αντιμνημονιακή ρητορεία πριν τις εκλογές του 2012 και τελικά έκανε άλλα, το ίδιο θα κάνει και ο κ. Τσίπρας. Και καλό θα είναι να μην προσπαθούμε να παίζουμε με τα μεγάλα εθνικά θέματα που έχει η χώρα για να φτιάξουμε πολιτική και κομματική προίκα. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πολύ καλό να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης, όχι όμως να γίνουμε όλοι το ίδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά σε ποια βάση όμως ….

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχουμε άλλες ιδέες, άλλες απόψεις, αλλά συγκυβερνούμε για να υπάρχει κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού έχετε διαφορετική άποψη πώς θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι; Όταν ο ένας είναι στη δύση και ο άλλος στην ανατολή;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν θέματα, όπως τα μεγάλα εθνικά θέματα στα οποία είτε κυβερνούσε η Ν.Δ., είτε το ΠΑΣΟΚ,  τα κόμματα είχαν μια στρατηγική, γιατί ακριβώς ήταν εθνικά θέματα. Έτσι υπάρχουν κάποια οικονομικά ζητήματα που πλέον είναι εθνικά θέματα, όπως είναι το χρέος. Όταν ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους  μας, να έχουν μια άποψη για το ελληνικό χρέος, τα τρία, τέσσερα κόμματα που σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, οφείλουν να έχουν μια στρατηγική, ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Και όχι αυτή τη στιγμή να παίζουμε με τέτοια θέματα για να γίνουν εκλογές; Ωραία, ας γίνουν εκλογές. Έχει κανείς την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε ο Σαμαράς; Ο Μελισσανίδης της ενόργανης θα φαίνεται ερασιτέχνης μπροστά του και θα είστε εδώ να το συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ιωάννης Μελισσανίδης λέτε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα βοηθούσε να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πρέπει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τέλος πάντων να απευθύνει μια πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα και μετά ας αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος εάν θα ανταποκριθεί η όχι, ή εφόσον διαπιστώνετε ότι υπάρχει διαφορετική ατζέντα, μην πάμε σε κάτι το οποίο είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο να αποτύχει;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Επειδή είμαι ρεαλιστής σας λέω ότι εκτιμώ πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δεν το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν συζητάμε για σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μπορούμε να κάνουμε όμως το μίνιμουμ. Αυτό λέω. Το μίνιμουμ ποιο είναι; Τουλάχιστον για το θέμα του χρέους που είναι μείζον εθνικό ζήτημα, να γίνει μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλους τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε να αποκτήσουμε μια άποψη και μια στρατηγική, ακόμη κι αν υπάρχουν -που υπάρχουν- διαφορετικές εκτιμήσεις για τα εθνικά μας θέματα. Να υπάρχει μια εθνική στρατηγική. Και το θέμα του χρέους είναι εθνικό ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Ανδρουλάκη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Γεια σας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ