2014-11-04 09:38:54
Φωτογραφία για ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΑΛΛΑ....Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Στο Eurogroup θα κριθεί ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τις επισκέψεις σε υπουργεία θα ξεκινήσουν σήμερα, Τρίτη, τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μετά το Eurogroup της Πέμπτης, να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρίμερους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα.

 Αν και θέματα όπως το ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο, παραμένουν σε εκκρεμότητα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να προσδιορισθεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας πριν τις 6 Νοεμβρίου ώστε η συζήτηση στο Eurogroup να επικεντρωθεί στη «νέα σχέση» της Ελλάδας με τους δανειστές της κατά την μετα-μνημονιακή εποχή και όχι στα θέματα της αξιολόγησης.


Στο Eurogroup αναμένεται να μετάσχει και ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν που από τη Δευτέρα είναι ο νέος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τόμσεν, ο οποίος στηρίχθηκε από την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο να αναλάβει την νευραλγική αυτή θέση στο Ταμείο, αναμένεται στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να οριοθετήσει τη στάση του ΔΝΤ στην «επόμενη ημέρα» του ελληνικού προγράμματος και να προσδιορίσει το πώς το Ταμείο αντιλαμβάνεται την μελλοντική του παρουσία στη χώρα.

Σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και με τη μορφή «τεχνικού συμβούλου» είναι απαραίτητη και επιθυμητή από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς θα περιορίζει τη «διάθεση» των ελληνικών αρχών για πολιτική διαπραγμάτευση επί δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, κάποια κράτη μέλη θεωρούν πως τα αδιάθετα 16,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα έως το 2016 θα μπορούσαν να μετατραπούν και αυτά σε μια παράλληλη προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα «συνεπικουρεί» τη γραμμή πίστωσης που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).  

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά πιο «τεχνοκρατική» στάση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εξακολουθεί να ζητά από τη ζώνη του ευρώ και εν όψει της νέας συμφωνίας, την υλοποίηση των αποφάσεων του Νοεμβρίου 2012 σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ