2014-11-05 07:59:10
Φωτογραφία για Ρουμανία: Αυξητική πορεία στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών
Ανοδική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών στη Ρουμανία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για εξαγωγές ελληνικής φράουλας και ακτινιδίων που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μάρκος, Γενικός Σύμβουλος Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, «υπάρχουν θετικές προοπτικές για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη ρουμανική αγορά. Λόγω του ρώσικου εμπάργκο και των προβλημάτων που υπάρχουν στις ελληνικές εξαγωγές το Γραφείο μας μεσολάβησε και πήγε αντιπροσωπεία από Ρουμάνους εισαγωγείς στην Πελοπόννησο στην περιοχή της Μανωλάδας για να έρθουν σε επαφή με Έλληνες παραγωγούς φράουλας. Υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον και για εισαγωγές ελληνικών ακτινιδίων που και αυτά έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το ρώσικο εμπάργκο. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ρουμάνους καταναλωτές. Η ρουμάνικη αγορά μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική αγορά στα ελληνικά οπωροκηπευτικά που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο».


Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάρκος, «πολλές φορές οι Ρουμάνοι προτιμούν να στέλνουν φορτηγά στη χώρα μας και να αγοράζουν τα φρούτα ατυποποίητα από τα χωράφια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια που αγοράζουν από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσφημούνται τα ελληνικά φρούτα στη ρουμάνικη αγορά».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Ρωμανός, που εισάγει ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη Ρουμανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η Ρουμανία εισάγει πολλά χρόνια φρούτα και λαχανικά από την Ελλάδα. Υπάρχουν «σοβαρές» εξαγωγικές εταιρείες που σέβονται τους προμηθευτές και τους πελάτες τους και άλλες που έχουν στόχο μόνο το κέρδος και στην ουσία «δυσφημούν» το ελληνικό προϊόν. Ακόμη και τα πορτοκάλια της Αιγύπτου που έρχονται στη Ρουμανία, τα οποία είναι πιο φτηνά και πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τα ελληνικά, έχουν πολύ καλύτερη συσκευασία. Επίσης δεν υπάρχει σωστή συνεργασία σε πολλές Περιφέρειες μεταξύ των γεωπόνων και των παραγωγών».

Περίπου το 80% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ρουμανίας προέρχονται από κράτη - μέλη της ΕΕ. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν δύο βασικές κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται από τους Ρουμάνους καταναλωτές. Σε έρευνα που έγινε το 2011 μέσα στα πέντε πρώτα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές αστικών κέντρων βρίσκονταν τα φρέσκα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά. Οι Ρουμάνοι καταναλωτές αγοράζουν φρούτα και λαχανικά τόσο από μανάβικα και ανοικτές αγορές, όσο και από supermarket ή υπεραγορές.

Έκθεση, που δημοσιοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ της Ρουμανίας, αναφέρει ότι σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων το 2013 σε σχέση με το 2012. Συγκεκριμένα είχαμε αύξηση σε ποσοστό 76,88% στις εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών (60.213 τόνοι το 2013 έναντι 35.154 τόνοι το 2012), 70,40% στις εξαγωγές κλημεντίνων (12.652 έναντι 7.327), 63,37% στις εξαγωγές μανταρινιών (8.972 έναντι 6.000), 48,47% στις εξαγωγές ακτινιδίων (6.037 έναντι 2.255) και 17,19% στις εξαγωγές νεκταρινιών (12.721 έναντι 5.562).

Οι υπεραγορές και τα supermarket έχουν καταφέρει να προσφέρουν πιο χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προσελκύουν περισσότερους καταναλωτές από τις ανοικτές αγορές. Μάλιστα τα μεγάλα αυτά καταστήματα πωλούν κυρίως εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά, με τα ρουμανικά προϊόντα να έχουν πολλές φορές υψηλότερες τιμές από ότι τα εισαγόμενα.

Για την αποτελεσματική είσοδο στη ρουμανική αγορά, προτείνεται η αναζήτηση ντόπιων συνεργατών, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να είναι πολύπλοκες σε μια οικονομία που έχει αρκετά ισχυρή κεντρική διαχείριση.

Κατά την περίοδο 2014 - 2020, η γεωργία και ο τομέας τροφίμων της Ρουμανίας αναμένεται να απορροφήσουν περίπου 1,4 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία, με στόχο τις επενδύσεις στον τομέα παραγωγής. Παράλληλα με τις επενδύσεις σε γεωργικά μηχανήματα, σε κτίρια κτηνοτροφίας και εξοπλισμούς επεξεργασίας, οι τομείς που θα επωφεληθούν, στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού, είναι:

- φρούτα: 260 εκατ. ευρώ για την επαναφύτευση δένδρων και 40 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία

- άρδευση: 325 εκατ. ευρώ

- βιολογική καλλιέργεια: 200 εκατ. ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ