2014-11-05 17:55:22
Φωτογραφία για ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ EYROGROUP
Γκ. Χαρδούβελης: Συμφωνία για την επόμενη μέρα έως το τέλος του έτους

Η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Πέμπτη έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντεισελμπλουμ, ο οποίος εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στη νέα φάση που θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα. Το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει σενάρια σε λανθασμένη βάση δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης συνέχισης του ελληνικού προγράμματος, τα οποία επικαλούνται έγγραφο του προέδρου του Eurogroup.


Γκ. Χαρδούβελης: Συμφωνία για την επόμενη μέρα έως το τέλος του έτους

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά ο Γκίκας Χαρδούβελης πως θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως είπε, την 1η Ιανουαρίου μπαίνουμε στη νέα φάση, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, άρα όλοι έχουν κίνητρο να πάμε σε μια κατάσταση που όλοι είναι νικητές. «Θέληση υπάρχει, κίνητρα υπάρχουν και, επειδή τα κίνητρα πάντοτε δουλεύουν στη ζωή και είμαι οικονομολόγος, θα βρεθεί η λύση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα ο κ. Χαρδούβελη είπε «κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα». Αναφερόμενος στα περί ενδεχόμενης συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία πως οι αναφορές του παραποιήθηκαν και πως στο έγγραφό του προς το κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες που μεταδόθηκαν σήμερα από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και επικαλούνταν την ημερήσια διάταξη του αυριανού Eurogroup, υποστήριζαν πως σε έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών αναφερόταν για την Ελλάδα πως «ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF» και πως «μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Στα δημοσιεύματα αναφέρονται και δηλώσεις κοινοτικών πηγών που εξηγούσαν ότι το σενάριο παράτασης του δανείου συνδέεται με την αναγκαία πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για προσωρινή «κάλυψη» σε περίπτωση καθυστέρησης στην αξιολόγηση και στις αποφάσεις για την νέα πιστοληπτική γραμμή. Και τούτο δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει: Το μνημόνιο θεσμικά λήγει στο τέλος του έτους από πλευράς Ε.Ε. και πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ