2014-11-06 16:35:23
Φωτογραφία για Γιαννούλα η Κουλουρού με υπογραφή Παναγιώτη Φαφούτη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Σε καλλιτεχνική εγρήγορση και κινητικότητα βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest, μετά την «Βασίλισσα του Χιονιού» την παιδική όπερα σε μουσική και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή που ξεκίνησε να παρουσιάζεται από την περασμένη Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το άπαιχτο Αγγλικό έργο «Effect, Τομογραφία του Έρωτα» που προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2014, λίγο πριν δηλαδή τα Χριστούγεννα, βρίσκονται στα σκαριά δύο ακόμα παραστάσεις.

Η πρώτη είναι ήδη λίγο πολύ γνωστή και θα έχει τον χαρακτήρα περισσότερο θεατρικού δρώμενου και θα αφορά στο περίφημο πρόσωπο και «αστικό μύθο» της Πάτρας, την υπαρκτή "ηρωίδα" της περιόδου του μεσοπολέμου, την Γιαννούλα την Κουλουρού που πίστευε πως θα ερχόταν να την πάρει γυναίκα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ουίλσον και κάθε καρναβάλι ξεκινούσαν τα πειράγματα και η πομπή των Πατρινών που την έφερναν ως νύφη με δόξες και τιμές από την άνω πόλη μέχρι το λιμάνι στην Αγίου Νικολάου.


Την παράσταση που προορίζεται χρονικά για τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, εν μέσω της καρναβαλικής περιόδου, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, θα σκηνοθετήσει ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης, ο οποίος σημειωτέον ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο γύρισε εδώ στην γενέτειρα του, την Αχαική πρωτεύουσα ένα φιλμ μικρού μήκους με τίτλο «Τζοάνα» με συμπαραγωγό τον ΟΛΠΑ και την στήριξη της Superfast Ferries και του ΔΗΠΕΘΕ, με την εκλεκτή ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου στο ρόλο της Γιαννούλας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής και βάσει των έως τώρα πληροφοριών, παραμένει άγνωστο και αδιευκρίνιστο ποιά θα υποδυθεί την Γιαννούλα την Κουλουρού στην παράσταση και αν θα είναι και πάλι η κυρία Μαλτέζου.

Ακόμα σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σκέψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρή Αμπαζή είναι να ανέβει μετά το τέλος του καρναβαλιού προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου 2015, ένα έργο του σπουδαίου 82χρονου συγγραφέα Κώστα Μουρσελά, ο οποίος είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και γνωστός και αγαπητός στο ευρύ κοινό χάρη στο μυθιστόρημα του «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» που μεταφέρθηκε με επιτυχία και στην τηλεόραση στις αρχές του ’90 από τον ΑΝΤ1 σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιο πιθανόν έργο του Κώστα Μουρσελά ενδεχομένως να ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και με ποιους συντελεστές. Όπως πάντως αναφέρει η Wikipedia, πολλά έργα του έχουν παιχθεί κατά το παρελθόν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα ακόμα και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του Κώστα Μουρσελά είναι, "Ενυδρείο", "Μαχαίρι στο κόκαλο", "Οι φίλοι", "Το αυτί του Αλέξανδρου", "Η κυρία δεν πενθεί", "Επικίνδυνο φορτίο", "Ω! τι κόσμος μπαμπά!", "Το δίκανο", "Ημιτελής συνουσία", κ.ά.

Από τα πιο τελευταία βιβλία του Πειραιώτη στην καταγωγή συγγραφέα είναι η συλλογή διηγημάτων "Ο πόθος καίει τα σωθικά" ("Κέδρος", 2004) αλλά και το μυθιστόρημα «Στην Άκρη της νύχτας» (εκδόσεις Πατάκη).

Δικό του ήταν και το στόρι της θρυλικής πλέον τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’70, «Εκείνος κι Εκείνος» με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Γιώργο Μιχαλακόπουλο, που ήταν μία κωμική, σατιρική σειρά που έγραψε τηλεοπτική ιστορία!

*Στην κεντρική φωτ. ο ταλαντούχος Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης με την ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου στα γυρίσματα του φιλμ "Τζοάνα" στο λιμάνι της Πάτρας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ