2014-11-10 11:50:21
Φωτογραφία για Αγωγός «Αλτάι»: Νέα συμφωνία μαμούθ Ρωσίας και Κίνας
 

Στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν Μνημόνιο για την ονομαζόμενη «δυτική» διαδρομή παροχή φυσικού αερίου προς την Κίνα.

ΠΗΓΗ: http://rt.com/business/

Απόδοση στα ελληνικά: Σωτήρης Δημόπουλος

Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μια εμπορική συμφωνία που θα καταστήσει την Κίνα τον μεγαλύτερο καταναλωτή ρωσικού φυσικού αερίου. Η ρωσική «δυτική» διαδρομή ή διαδρομή «Αλτάι» θα μπορεί ετησίως να προμηθεύει την Κίνα με 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η νέα διαδρομή έρχεται συμπληρωματικά της «ανατολικής» διαδρομής, μέσω του αγωγού «Σιβηρική Ισχύς», η οποία θα παρέχει στην Κίνα ετησίως 38 δις κ.μ. Οι εργασίες γι’ αυτό τον αγωγό έχουν ήδη ξεκινήσει μετά από τη συμφωνία ύψους 400 δισ. δολαρίων, που έκλεισε το Μάιο.


«Όταν θα ξεκινήσει τη προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της «δυτικής διαδρομής», ο όγκος του αερίου που θα λαμβάνει η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τον παρόντα όγκο εξαγωγών μας προς την Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, σχολιάζοντας τη συμφωνία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την παραμονή της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Πούτιν ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της νέας συμφωνίας φυσικού αερίου με την Κίνα: «Έχουμε φθάσει σε συμφωνία επί της αρχής αναφορικά με τη δυτική διαδρομή» είπε ο Πούτιν. «Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε πολλές τεχνικές και εμπορικές πτυχές του έργου, θέτοντας μια καλή βάση για την επίτευξη των τελικών συμφωνιών».

Η συμφωνία για τη «δυτική» διαδρομή είναι μια από τις 17 συμφωνίες που υπογράφηκαν την Κυριακή μεταξύ του Πούτιν και του Σι. Περιλαμβάνεται επίσης ένα πλαίσιο συμφωνιών μεταξύ της Γκάζπρομ και της κινεζικής CNPC για τη διανομή φυσικού αερίου και ένα μνημόνιο με τον άλλο κινεζικό γίγαντα CNOOC. Η Γκάζπρομ και η CNPC έχουν επίσης υπογράψει ένα προκαταρκτικό σύμφωνο για την απόκτηση από την Κινεζική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, Έρευνας και Ανάπτυξης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του 10% των μετοχών της ρωσικής Vancorneft.

Ανάμεσα στα επιχειρηματικά θέματα που συζήτησαν ο Σι και ο Πούτιν στην πέμπτη τους συνάντηση αυτό το χρόνο, ήταν η δυνατότητα πληρωμών σε κινεζικό γουάν, και σε ότι αφορά τις αγορές στρατιωτικού υλικού, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.

DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ