2014-11-11 21:33:23
Φωτογραφία για σπανία προς Καταλωνία: Υπό το σημερινό σύνταγμα ξεχάστε την απόσχιση
Δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Γερουσία

EPA/ZIPI

«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο ζητάτε δεν είναι εφικτό, υπό αυτό το Σύνταγμα», δήλωσε η κ. Ντε Σανταμαρία (φωτ. αρχείου).

Η Μαδρίτη δεν θα διαπραγματευτεί για το θέμα της αυτοδιάθεσης της Καταλωνίας, δικαίωμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο ισπανικό Σύνταγμα, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Σοράγια Σάενθ Ντε Σανταμαρία.

«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο ζητάτε δεν είναι εφικτό, υπό αυτό το Σύνταγμα», δήλωσε η κ. Ντε Σανταμαρία, απαντώντας σε ένα ερώτημα που της τέθηκε στη Γερουσία, δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας.

«Με αυτό το κόμμα, με αυτή την κυβέρνηση μην προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε για την κυριαρχία των Ισπανών. Αν αυτό που επιθυμείτε είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας, τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ανήκει στον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU που κυβερνά την Καταλονία.


«Ούτε αυτό το κόμμα, ούτε αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας απόσχισης», υπογράμμισε η κ. Ντε Σανταμαρία.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, με επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πρότεινε να αρχίσει «μόνιμος διάλογος» ενόψει της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Η ισπανική δικαιοσύνη επεσήμανε εξάλλου ότι ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον του κ. Μας επειδή επέτρεψε τη διεξαγωγή της συμβουλευτικής ψηφοφορίας την Κυριακή με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν την Τετάρτη αν θα ασκήσουν δίωξη στον Καταλανό πρόεδρο, καθώς και σε άλλους υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Ισπανίας EFE.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ