2014-11-12 10:08:20
Φωτογραφία για ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στις διαφωνίες με το ΔΝΤ σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, στο εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενου «bank run», αλλά και στις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τρόικας κατά το σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου, αναφέρθηκε χθες Τρίτη ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA.

Ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στο 2010 εμφανίσθηκε επικριτικός για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο. «Η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους. Με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη», δήλωσε.


Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στα γεγονότα του φθινοπώρου του 2011 και την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αλλά και στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, τα οποία είχαν επιβαρύνει την ψυχολογία των καταθετών. «Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης ψυχολογίας των καταθετών», δήλωσε , προσθέτοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδας είχε «σχέδιο Β'» το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μέτρα αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου τραπεζικού πανικού, ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανοικτή του σύγκρουση το Μάρτιο του 2014 με το ΔΝΤ για το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών, το οποίο το Ταμείο εκτιμούσε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε η ΕΚΤ. «Τα επιχειρήματα τους ήταν σαθρά και αυτό φάνηκε και από την πανευρωπαϊκή άσκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Τέλος, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εστίασε στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα απέκρυψε τις υποχρεώσεις που είχε η χώρα μετά την είσοδό της στη Οικονομική και Νομισματική Ένωση. «Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος», ανέφερε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ