2014-11-12 11:54:23
Φωτογραφία για Ηλεία: Διώξτε τη χωματερή...τώρα
Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα γιατροί κι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Πύργου, λόγω της χωματερής που έχει δημιουργηθεί και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο φόβος ότι ο σκουπιδότοπος στην ΑΓΡΟΤΕΚ από προσωρινή λύση, μετατρέπεται πλέον σε μόνιμη – παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει σταδιακά η απομάκρυνση των απορριμμάτων - είναι ο βασικός λόγος που οδηγεί σήμερα γιατρούς και προσωπικό σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Και μπορεί όλους τους προηγούμενους μήνες να επιδείκνυαν μια κάποια ανοχή, η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και ασθενών αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών του Πύργου. Με το σκεπτικό ότι δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων καθώς παρά την έναρξη της απομάκρυνσης τους από το χώρο που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο, εξακολουθούν να μεταφέρονται καθημερινά νέες ποσότητες σκουπιδιών και ο σκουπιδότοπος δεν αδειάζει, το προσωπικό του «Ανδρέας Παπανδρέου» με τη στήριξη και των εργαζομένων της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών της Π.Ε. Ηλείας και του ΚΤΕΟ, είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.


Μάλιστα, το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μετά την αποκάλυψη του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Ηλείας ότι η έκταση της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και ουδείς μέχρι σήμερα το γνώριζε. Ήδη η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας έχει στα χέρια της όλα τα επίσημα έγγραφα (τοπογραφικά, παραχωρητήριο από το ταμείο Γεωργίας στο οποίο άνηκε πριν την κατάργηση του το 1995 η έκταση, εγγραφή κτηματολογίου κτλ.) και αναμένεται να εξετάσει το θέμα, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, παρουσία και της Νομικής εκπροσώπου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι θα δοθεί εντολή στο Νομικό Σύμβουλο του Νοσοκομείου να προχωρήσει στη διοικητική αποβολή του Δήμου Πύργου που την τελευταία τουλάχιστον 20ετία χρησιμοποιεί το χώρο της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ, πόσο μάλλον τώρα που τον έχει μετατρέψει σε σκουπιδότοπο.

Κάλεσμα προς όλους

Τη συμπαράσταση όλων των πολιτών στη σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ζήτησε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου- Γαστούνης- Ανδρίτσαινας Νίκος Χαροκόπος. «Καλούμε όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και συνολικότερα τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής σε κινητοποίηση –διαμαρτυρία στο χώρο της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ απέναντι από το νοσοκομείο Πύργου στις 9 το πρωί της Τετάρτης ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε την συνολικότερη λύση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών καθώς και την μόνιμη απομάκρυνση τους από το χώρο που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο.

Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα υγείας στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί χωματερή που αποτελεί εστία μολύνσεων για όλους δίπλα στο Νοσοκομείο».

«Μόνη λύση για τώρα είναι να θαφτούν!»

Στο απροχώρητο, τόνισε ότι έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο σκουπιδότοπο δίπλα από το Νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θάνος Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η μόνη άμεση λύση που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το θάψιμο των απορριμμάτων σε κάποιο απόμερο σημείο. «Πιστεύαμε όπως και όλος ο Πυργιώτικος λαός ότι κάποια στιγμή θα λυνόταν το πρόβλημα. Φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει λύση ή δε θέλουν να δώσουν λύση.

Επιπλέον, θεωρούσαμε ότι η εναπόθεση των σκουπιδιών δίπλα από το Νοσοκομείο θα ήταν μια κάποια προσωρινή λύση και αυτές τις διαβεβαιώσεις είχαμε και από τη Διοίκηση και τους άλλους φορείς. Δυστυχώς όμως έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα και καθημερινά οι ποσότητες και ο όγκος αυξάνουν. Οι μύγες έχουν καταλάβει όλους τους χώρους του Νοσοκομείου και καθημερινά οι διαμαρτυρίες του προσωπικού και των ασθενών είναι έντονες. Ως Επιστημονικό Συμβούλιο αποφασίσαμε μαζί με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών να κινητοποιηθούμε και θα στείλουμε τη διαμαρτυρία μας σε κάθε αρμόδιο. Δε μπορεί η Διεύθυνση Υγιεινής, οι Επιθεωρητές Υγείας, ο Δήμος, ο Εισαγγελέας να μην ασχολούνται με αυτό το θέμα. Η ευαισθησία των πολιτών εξαντλείτε σε άλλα θέματα, για το αν θα θαφτούν σε κάποιο απόμερο μέρος και όχι που βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα στο Νοσοκομείο μολύνοντας τα πάντα. Κάθε πολιτικός φορέας μπορεί να ισχυρίζεται ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση και συμφωνούμε και εμείς. Μέχρις ότου όμως βρεθεί η μόνιμη λύση πρέπει να γίνει άμεσα κάτι. Και το άμεσα δε θεωρώ ότι μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το να θαφτούν κάπου τα σκουπίδια. Επιτέλους ας ασχοληθούν και οι κάτοικοι, πέρα από το προσωπικό και τους ασθενείς. Ας πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο!».

Καταγγελία ασθενούς για την απαράδεκτη κατάσταση λόγω σκουπιδιών εντός του νοσοκομείου

Ο Σπύρος Χιώνης πρώην αντιπρόεδρος της κοινότητας Κατακόλου, από το κρεβάτι του πόνου, στο θάλαμο 313 του νοσοκομείου Πύργου, κατήγγειλε την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνει ως ασθενής, λόγω των σκουπιδιών. «Από τους 4.000 τόνους που θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου από το δήμο, οι 2.000 βρίσκονται απέναντί μας. Αυτό δεν είναι απλά απαράδεκτο, αλλά εγκληματικό. Η εναπόθεση των σκουπιδιών σε απόσταση 150 μέτρων από το νοσοκομείο, από τον Ιούλιο είναι έγκλημα. Το λέω τόσο στους πρώην όσο και στους νυν αιρετούς. Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι του Πύργου, αλλά της Ηλείας συνολικά. Ήταν κάτι που δεν έπρεπε κανείς να αποδεχθεί.

Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και δεν έπρεπε να το δεχθεί και το υπουργείο Υγείας. Χθες (σ.σ. προχθές) λόγω της μεταφοράς των σκουπιδιών, δημιουργήθηκε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, όπου η μυρωδιά ήταν απαράδεκτη και κάθε δωμάτιο ήταν γεμάτο από μύγες». Ο κ. Χιώνης συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε μια καυτή πατάτα, που θα εξελιχθεί σε ατομική βόμβα. Και απορώ πως κάποιοι φορείς θέλουν απλά να έχουν τους τίτλους. Ο Εμπορικός Σύλλογος, τι λέει για αυτό το πράγμα.

Πιστεύω ότι ούτε ο δήμος Πύργου μπορεί μόνος του να λύσει το θέμα, ούτε η περιφερειακή ενότητα. Πρέπει το κράτος με τους εμπλεκόμενους φορείς, να βρει τη λύση, τον χώρο, να τον περιφρουρήσουν και να ώσπου να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας να λυθεί έτσι το ζήτημα. Γιατί τώρα θα τα πάμε στη Ναύπακτο, αν δεν γίνει αδειοδότηση, πάλι εδώ δεν θα φέρουν τα σκουπίδια; .Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι δήμαρχοι οι πρώην και οι νυν στην Ηλεία, που σκέπαζαν τα προβλήματα τα βρίσκουν τώρα μπροστά τους. Θέλουμε να έχουμε τουρισμό και ανάπτυξη, πως και με ποιες προϋποθέσεις», αναρωτήθηκε ο κ. Χιώνης.

Πηγή: Εφημερίδα "Πρωινή"
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ