2014-11-12 12:12:27
Φωτογραφία για Όλα στον αέρα με την Τρόικα, οι δανειστές πιέζουν για καθαρές λύσεις και όχι πολιτική διαχείριση
Στη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υπάρχουν δύο βασικά ορόσημα η αξιολόγηση και η μεταμνημονιακή μέρα και τα εθνικά θέματα. Κάθε θέμα μόνο του συνιστά μια δύσκολη πολιτική άσκηση. Και τα δύο μαζί αποτελούν μια μέγγενη, η οποία πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση.

Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι χωρίς αμφιβολία να δημιουργηθεί το οικονομικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει μια de facto έξοδο από την κρίση. Οι πιέσεις που δέχεται η χώρα όμως τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τους Τούρκους αποτελούν μια εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες.

Ανυποχώρητη η Τρόικα-άγνωστο το πότε έρχεται

Στο πεδίο της οικονομίας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αξιολόγηση, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστό το πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς επ’ αυτού υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.


Χθες υπήρξε η διαρροή από την Κομισιόν πως οι δανειστές θα φτάσουν στην Αθήνα ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου, αφού πρώτα όμως η Ελλάδα παρουσιάσει πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς. Η Τρόικα σε κάθε περίπτωση εξετάζει μια σειρά ζητημάτων και αναμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων, το οποίο συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Επιπρόσθετα τίθενται τα ζητήματα της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων αλλά και άλλα ζητήματα όπως το προσχέδιο του προϋπολογισμού, επί του οποίου οι δανειστές έχουν ενστάσεις αλλά και το δημοσιονομικό κενό. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως υπάρχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων και θα πρέπει για κάποια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από το βράδυ και μετά, όμως, το «ήξεις αφίξεις» με την Τρόικα συνεχίστηκε, καθώς κύκλοι των εκπροσώπων των δανειστών σημείωναν πως είναι πολύ δύσκολο η Τρόικα να έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ και από την πλευρά του ΔΝΤ διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής τόσο άμεσα, τουλάχιστον αν η ελληνική πλευρά δεν κάνει ορισμένα βήματα μπροστά.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η θηλιά της Τρόικα σφίγγει όλο και περισσότερο. Οι δανειστές φαίνεται πως απορρίπτουν την πολιτική διαχείριση του ζητήματος της αξιολόγησης, επιμένοντας στη λογική «όλα στο τραπέζι» και ανοίγοντας εντελώς τη βεντάλια των θεμάτων προς συζήτηση. Έτσι, πάλι στο τραπέζι πέφτουν σκέλη της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά και τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά, τα οποία όμως η κυβέρνηση μετά βδελυγμίας απορρίπτει, καθώς αντιλαμβάνεται πως το άνοιγμά τους πολιτικά δεν είναι διαχειρίσιμο. Έστω και αν κάποια ζητήματα μπορούν να παραπεμφθούν σε ύστερο χρόνο, υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις.

Ακόμα όμως και αν δεν χρειαστεί η προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων, η Ελλάδα αναμένεται να κληθεί να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων-να δεσμευθεί δηλαδή ρητά σε ποιο χρονικό σημείο θα προωθήσει ποιες δράσεις. Κεντρικός συνεργάτης του πρωθυπουργού παραδεχόταν χθες στο koolnews.gr πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, εξέφραζε όμως τη βεβαιότητα πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Καζάν(ι) που σιγοβράζει η γειτονιά μας

Την ίδια ώρα που οι πιέσεις στο οικονομικό πεδίο εντάσσονται, η κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί και με τον παράγοντα Τουρκία που ελλοχεύει.

Η σύγκληση του ανωτάτου συμβουλίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα είναι μια de facto κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί. Αν θυμηθεί όμως κανείς τι έγινε στο προηγούμενο συμβούλιο, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει για kazan kazan (win win, επωφελή και για τις δύο χώρες) διαχείριση της ΑΟΖ σε μια περίοδο νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως μια αντίστοιχη λεκτική πρόκληση θα μπορούσε να επαναληφθεί και μάλιστα στην έδρα μας.

Για να φτάσουμε όμως στον ορισμό του συμβουλίου είχε προηγηθεί ένα χοντρό διπλωματικό παρασκήνιο. Αρχικά, στο τέλος Αυγούστου η Ελλάδα είχε πει «κατά βάση ναι» στη διενέργειά του, η όξυνση όμως της έντασης των ελληνοτουρκικών οδήγησε σε πάγωμα των σκέψεων αρχικά. Όπως πληροφορείται το koolnews.gr όμως, η σύγκληση του συμβουλίου κλείδωσε σε τηλεφώνημα του κυρίου Σαμαρά με τον κύριο Νταβούτογλου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά την τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου κλείδωσε και η ημερομηνία μετά από επικοινωνία των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών.

Στο μέτωπο των εθνικών ζητημάτων, ο σχεδιασμός της Ελλάδας είναι να υπάρξει μεν κατευνασμός στην ένταση με την Τουρκία, ενώ παράλληλα να προωθηθεί και το ζήτημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν διπλωματικές διαβουλεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ