2014-11-13 10:20:50
Φωτογραφία για Η ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Η απλή εκτίμηση της τρόικας ότι η υπαγωγή των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα μειώσει την εισπραξιμότητα του φόρου στο 30% στο διάστημα Νοεμβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015 οδήγησε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να εξαιρέσει τις μη υπερήμερες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων από την ευνοϊκή ρύθμιση. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποχρεώθηκαν σε στροφή 180 μοιρών αφού, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις και σε όλους τους τόνους όλων των στελεχών ότι στη νέα "μεγάλη" ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, χθες με μια "λακωνική" ανακοίνωση και προφανώς υπό το κράτους πανικού, αναιρέθηκαν ξαφνικά όλα!

Ένα και μόνο… «e-mail» της τρόικας, ήταν αρκετό ώστε αυτή η «εθνικά υπερήφανη» κυβέρνηση να μπει σε «δεύτερες σκέψεις» και τελικά ν' αλλάξει το νόμο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που η ίδια ψήφισε μόλις πριν 10 μέρες! Χτες, από το πρωί έως το βράδυ, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το υπουργείο Οικονομικών κι από τα υπουργικά γραφεία μέχρι τα κομματικά επιτελεία των δυο κυβερνητικών συνεταίρων, είχαν αναστατωθεί
. Είχαν πανικοβληθεί. Είχαν αναμαλλιαστεί. Έψαχναν κάθιδροι, πελιδνοί και κάτωχροι, πώς θα αλλάξουν ένα νόμο που τον είχαν κάνει σημαία και που είχαν δηλώσει πολλάκις ότι «δεν αλλάζει»! Και όμως άλλαξε, με ένα… «e-mail» που τους έστειλε η τρόικα!

Παρά την ομαλή καταβολή του φόρου από μέρους των φορολογουμένων ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θεώρησαν πως η δυνατότητα που παρασχέθηκε στους φορολογουμένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα ανέτρεπε την όλη εικόνα, καθώς θα έδινε κίνητρο στους φορολογουμένους να μεταθέσουν τις πληρωμές σε βάθος χρόνους. Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,170 δισ. ευρώ από τα 2,65 δισ. ευρώ του ετήσιου στόχου του ΕΝΦΙΑ, στο διάστημα Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου απομένουν προς είσπραξη 1,48 δισ. ευρώ ή 370 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Η πρόβλεψη της τρόικας για κενό στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ λόγω υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σημαίνει πως ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση θα εισέπραττε έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015 μόλις το 30% των βεβαιωμένων εσόδων από τον φόρο ακινήτων, κάτι που στελέχη της φορολογικής διοίκησης χαρακτηρίζουν ως «κινδυνολογία».

Τρικυμιά στην κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, μιλώντας για ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί, ωστόσο υπέκυψε ουσιαστικά, (όπως πάντα), σε μία από τις πιέσεις των δανειστών, δημιουργώντας ένα νέο εσωτερικό μέτωπο, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις επόμενες μέρες. Το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει αφενός τις σφοδρές, όπως αναμένονται, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου μια επιπλέον ψηφοφορία στη Βουλή την οποία σε καμία περίπτωση δεν περίμενε και ασφαλώς με τίποτα δεν θα ήθελε στη σημερινή συγκυρία. Πλέον θα πρέπει να πειστούν και οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μια διάταξη που δεν δίνει αλλά περικόπτει!

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ