2014-11-13 19:34:38
Φωτογραφία για Όλα τα ελληνόπουλα παχαίνουν, αλλά ιδίως τα παιδιά φτωχών οικογενειών!
Η ανοδική κίνηση του δείκτη της ζυγαριάς σχετίζεται με την κακή διατροφή των... παιδιών και την καθήλωσή τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Η «επιδημία» της παχυσαρκίας καλά κρατεί στα Ελληνόπουλα, κυρίως δε σε εκείνα των φτωχών ή υποβαθμισμένων περιοχών. Συνυφασμένη με την ανοδική κίνηση του δείκτη της ζυγαριάς είναι η κακή διατροφή των παιδιών και η καθήλωσή τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι ενδεικτικό ότι έξι στα δέκα παιδιά δημοτικού περνούν το Σαββατοκύθριακό τους ασχολούμενα κατά κύριο λόγο με τον υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και βλέποντας τηλεόραση.

Το ούτως ή άλλως υψηλό ποσοστό των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών που έδινε στη χώρα μας αρνητικές πρωτιές την περασμένη δεκαετία, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της κρίσης. Από 8,2% που ήταν το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 8 έως 11 το έτος 2009 ανήλθε στο 9,4 % το 2014, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για στατιστικά σημαντική αυξητική τάση.


Έρευνα που εκπόνησε κατά το διάστημα 2009 – 2014 το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε δείγμα 59.500 μαθητών δημοτικού στην Αττική δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με γοργότερο ρυθμό στις περιοχές που κατοικούν οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως στον Πειραιά, τη Δυτική Αττική καθώς και σε κάποια νοτιοανατολικά προάστια. Επιπλέον σύνδεση της παχυσαρκίας φαίνεται να προκύπτει με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων, γεγονός που όπως επισήμανε ο καθηγητής του Χαροκόπειου κ. Λάμπρος Συντώσης «υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για στοχευμένη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και ενημέρωση όλης της οικογένειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έκανε επιτακτική την ανάγκη να μελετηθούν και κοινωνικο-οικονομικοί δείκτες στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Από το 2012 υλοποιείται πρόγραμμα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και της φυσικής δραστηριότητας 30.000 μαθητών (στην 3η και 5η τάξη του Δημοτικού σχολείου) το οποίο υποστηρίζει μεγάλη εταιρία. «Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας. Κρίναμε λοιπόν πως μια μελέτη που να καταγράφει και τις επιδράσεις της οικονομικής ύφεσης στον τομέα της διατροφής προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα ώστε να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς για δράση προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Παύλος Κιόρτσης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ