2014-11-14 08:48:13
Φωτογραφία για Τίμησαν τον ευεργέτη της Ολυμπίας - Επίτιμος δημότης ο Χαράλαμπος Κρίτων Λεβέντης
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε είναι εφικτό να υπάρχουν ευεργέτες που θα αναδείξουν τις μοναδικές αξίες του πολιτισμού μας; Η απάντηση έρχεται από την εξαίρετη πράξη προσφοράς του Ιδρύματος Λεβέντη, προς την Ολυμπία και την ιστορία της. Από το 2000 έως και σήμερα το Ίδρυμα αποτελεί έναν σημαντικό ευεργέτη και σύμμαχο για το υπουργείο Πολιτισμού και την χώρα μας, καλύπτοντας τις δαπάνες για την αναστήλωση σημαντικών μνημείων στην Ιερή Άλτη, όπως τμήματα του ναού του Διός και του Φιλιππείου. Με σεμνότητα ο Χαράλαμπος Κρίτων Λεβέντης ανέφερε στη σύντομη ομιλία του, την μεγάλη αγάπη του για τον πανέμορφο και ιστορικό τόπο της Ολυμπίας και συγκίνησε λέγοντας πως «η καρδιά μου μένει εδώ για πάντα» Το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια σεμνή τελετή, στη μεγαλόπρεπη αίθουσα των αετωμάτων του ναού του Διός στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, τιμήθηκε ο ευεργέτης Χαράλαμπος - Κρίτων Λεβέντης. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τον ανακήρυξε ως επίτιμο δημότη, διάκριση με την οποία ελάχιστοι και εξόχως διακεκριμένοι έχουν τιμηθεί
. Χάρη στην ευεργεσία του Ιδρύματος Λεβέντη, το κοινό μπορεί να θαυμάσει στην Ιερή Άλτη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, τον αναστηλωμένο κίονα στο ναό του Διός και ένα μεγάλο τμήμα από το Φιλιππείον. Στην τεράστια προσφορά του Χαράλαμπου – Κρίτωνα Λεβέντη αναφέρθηκε αναλυτικά η Προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ρέιναρντ Σενφ, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» Χαράλαμπος Μπακιρτζής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ανάγνωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη του Χαράλαμπου Κρίτωνα Λεβέντη σε επίτιμο δημότη, ακολούθησε η προσφορά αναμνηστικών δώρων και δεξίωση στο περιστύλιο του μουσείου.

Είπαν για τον μεγάλο ευεργέτη…

Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή αναφερόμενη στην μεγάλη προσφορά ανέφερε τα εξής: «Για το σύνολο της ευγενικής χορηγίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Ιδρύματος Χ. Κ. Λεβέντη και του τιμωμένου σήμερα από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χαράλαμπου-Κρίτωνα Λεβέντη, το Υπουργείο μας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θα είναι εσαεί ευγνώμονες. Η Ολυμπία ως ιδέα, σύμβολο και εν γένει φορέας οικουμενικών αξιών , αποτελούσε κατά την αρχαιότητα και συνεχίζει να αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για έργα πολιτισμού μεγαλόπνοα και ανθεκτικά στον φθοροποιό χρόνο. Έργα που , θα μπορούσαμε να πούμε, αποτελούν φυσική συνέχεια και επιβίωση του αρχαίου θεσμού της ευεργεσίας, μέσω του οποίου πολλά μνημεία της ΄Αλτεως οικοδομήθηκαν από επώνυμους ευεργέτες της αρχαιότητος και αφιερώθηκαν στο πολυύμνητο ιερό. ΄Οπως το Λεωνιδαίον, ο ξενώνας των επισήμων, από τον Νάξιο Λεωνίδη, το Φιλιππείον που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο τον Β΄, το Νυμφαίον που ανήγειρε ο Ηρώδης ο Αττικός, αλλά και τα αναθήματα των Πτολεμαίων.

Οι αρχαίοι ευεργἐτες είχαν συμβάλει με τα έργα τους, ώστε να ενισχυθεί, να εμπλουτισθεί και να προβληθεί στον τότε γνωστό κόσμο η εικόνα του πανελλήνιου ιερού του Διός. Οι ευεργεσίες των σύγχρονων χορηγών εμπεριέχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η συμβολή τους στην προστασία και την προβολή των μνημείων βρίσκει άμεση απήχηση στον σημερινό άνθρωπο και λειτουργεί ως μείζων τροφοδότης του πολιτισμού μας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ευεργεσίες, όπως η παρούσα του Ιδρύματος Λεβέντη και του τιμωμένου Χαράλαμπου Κρίτωνα Λεβέντη, αποτυπώνονται στην συλλογική μνήμη είτε σε καιρούς ευημερίας ή σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας. Υπεράνω όλων, όμως, καταγράφονται στην ιστορία της Ελλάδος ως πράξεις ανυπολόγιστης ηθικής και ανθρωπιστικής αξίας».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς σχολίασε την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης σε σχέση με το τιμώμενο πρόσωπο. «Βρισκόμαστε στην πλέον εμβληματική αίθουσα του Μουσείου της Ολυμπίας – την αίθουσα των αετωμάτων του ναού του Διός – που όπως τόνισε προηγουμένως η κα Χατζή είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας για την Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη μας, ενός σπουδαίου Έλληνα, του Χαραλάμπους – Κρίτωνος Λεβέντη δεν είναι τυχαία. Θέλει να καταδείξει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την προσφορά του Ιδρύματος στο σπουδαίο αναστηλωτικό έργο που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας και κυρίως, στο μεγαλοπρεπέστερο οικοδόμημα της, τον ναό του Διός, αποτελεί επίσης την έκφραση του χρέους που όλοι μας έχουμε, απέναντι στα μνημεία της Ολυμπίας που αποτελούν εθνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η αγάπη στην Ολυμπία, στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Ολυμπιακές αξίες βρήκαν στο πρόσωπο του Χαραλάμπους –Κρίτωνος Λεβέντη την πιο ουσιαστική έκφρασή τους, την οποία αναγνώρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και με την ομόφωνη αποφασή του της 21ης Ιουνίου 2013, τον ανακήρυξε σε Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας. Ήταν μια απόφαση που βρήκε την ομόθυμη επικρότηση του συνόλου της κοινωνίας μας. Ήταν μια απόφαση αναγνώρισης της σπουδαίας προσφοράς ενός μεγάλου έλληνα στην κοιτίδα των ολυμπιακών αγώνων».

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο και με στίχους του Σεφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος θέλησε να αποτυπώσει το μέγεθος της ευεργεσίας του Χαράλαμπου Κρίτωνα Λεβέντη. «Αυτός ο μοναδικός για την ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού χώρος, μου επιβάλλει και κυρίως με υποβάλλει να παραβλέψω στερεότυπα και συμβάσεις που συνηθίζονται σε χαιρετιστήριους λόγους.

Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες

τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα

τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα

τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου

Πληγωμένος από το δικό μου χώμα

τυραννισμένος από το δικό μου πουκάμισο

καταδικασμένος από τους δικούς μου θεούς

τούτες τις πέτρες.

Με αυτά τα λόγια, με τούτες τις βαριές λέξεις, με συναισθήματα μελαγχολίας και απαισιοδοξίας, ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης διεκτραγωδεί τη μοίρα του νέου ελληνισμού, να προσπαθεί να σηκώσει ως εθνικός κληρονόμος με τα αδύναμα χέρια του, το βαρύ φορτίο, τις βαριές πέτρες της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς στους σύγχρονους καιρούς προσπαθήσαμε πολλές φορές ως νέος ελληνισμός να σηκώσουμε το μεγάλο φορτίο που μας άφησε η ιστορία ως παρακαταθήκη. Τις πιο πολλές αποτύχαμε οικτρά. Είτε από έλλειψη πραγματικής γνώσης, είτε από έλλειμμα ιστορικής συνείδησης, τις περισσότερες γιατί χωρίς στοχαστική φρόνηση αναλωθήκαμε σε ανέξοδη πατριωτική ρητορική. Όμως ευτυχώς υπάρχουν και λίγες στιγμές, που κάποιοι με βαθειά ιστορική συνείδηση και γνώση, μακριά από ρητορείες, με γνήσιο πατριωτισμό και φρόνημα, αναλαμβάνουν πραγματικά και συμβολικά να σηκώσουν το μεγάλο βάρος, να σηκώσουν τις βαριές πέτρες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

Πηγή: ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ