2014-11-14 16:40:35
Φωτογραφία για Συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα: Σημαντικές οι σχέσεις με την Τουρκία αλλά, δίνουν όπλα και στο PKK
John Bass (C), US ambassador to Turkey, speaks with Hürriyet

Ankara Bureau Chief Deniz Zeyrek (R) and Hürriyet Daily News 

Ankara Bureau Chief Serkan Demirtaş. 

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε σε συνέντευξή του στη Χουριέτ και την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την απειλή των τζιχαντιστών, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, ως την πιο «κρίσιμη» πρόκληση και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμησή της , είπε ο αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας την σημασία της υποστήριξης της «μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

«Θεωρούμε ότι το ISIL αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Συρία και στο Ιράκ και είναι εκεί που επικεντρώνουμε μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας, αλλά επίσης συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκική κυβέρνηση για την υποστήριξη της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μπορέσει (η τελευταία) να υπερασπιστεί τα σπίτια της, και για την συνέχιση της άσκησης πίεσης προς την επίτευξη του στόχου ενός μελλοντικού πολιτικού διακανονισμού μέσω διαπραγματεύσεων».


Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες και σχέσεις στον κόσμο. «Είναι μια συνεργασία που μετρά 60 χρόνια κοινών συμφερόντων και κοινών αξιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια προοπτική για την κατάσταση στη Συρία καθώς και οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη μια στρατιωτική λύση στην περιοχή.

Σε σχέση με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PYD, ενέργεια την οποία καταδικάζει η Άγκυρα, ο John Bass επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ISIL και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν διάφορες ομάδες στην περιοχή με πρώτη και κύρια τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και πρόσθεσε ότι  δίνουν «περιορισμένη βοήθεια» και κάτω από ειδικές περιστάσεις σε κουρδικές ομάδες που μάχονται το ISIL.

Αναφορικά με την εκπαίδευση της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι διεξάγουν εποικοδομητικές, εντατικές και λεπτομερείς συζητήσεις με ειδικούς σχετικά με τους μηχανισμούς και το πεδίο ενός προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού μελών της αντιπολίτευσης με κύριο μέλημα να εξασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις που θα εκπαιδευτούν θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα.

Αναφορικά με την φημολογία που θέλει την απομάκρυνση του ΡΚΚ από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, ο Bass απάντησε ότι η τρέχουσα θέση των ΗΠΑ είναι ότι το ΡΚΚ είναι ξένη τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν γνωρίζει κανένα σχέδιο της κυβέρνησης προς την αντίθεση κατεύθυνση.

Στην ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πλήρης και ειλικρινής αναγνώρισης των γεγονότων πίσω από αυτά τα φρικτά γεγονότα και τις τρομερές σφαγές που συντελέστηκαν, είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Αρμενίας».

Αναφορικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι ακόμα διεξάγονται συνομιλίες τόσο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όσο και μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο (που θα έχει η συμφωνία στην Τουρκία) και θεωρεί ότι και η Τουρκική κυβέρνηση διεξάγει επίσης συνομιλίες με την ΕΕ για το ίδιο θέμα.

Αναφορικά με την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι θα πράξουν ανάλογα με το τί ορίζει η σχετική νομοθεσία περί απελάσεων ενώ απέφυγε να σχολιάσει αν υπάρχει επίσημη αίτηση από τις τουρκικές αρχές για την απέλαση του Γκιουλέν.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ