2014-11-16 08:11:16
Φωτογραφία για Ηλεία: Χαμός με την ενιαία ενίσχυση - Στο τέλος του χρόνου μετατίθεται η πληρωμή των αγροτών
Αποδέκτες της αγανάκτησης αλλά και της αγωνίας πολλών αγροτών γίναμε την Τετάρτη καθώς έκπληκτοι διαπίστωναν ότι με την καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, στους λογαριασμούς ή υπήρχαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν ή καθόλου! Από τις τράπεζες στην ΕΑΣ και από τα γραφεία της ΕΑΣ στον Πύργο στα γραφεία του ΟΠΚΕΠΕ, οι παραγωγοί έψαχναν να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αρκετοί από αυτούς ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από τις αιτήσεις τους έλλειπαν μισθωτήρια συμβόλαια για εκτάσεις που καλλιεργούν, πέρα από τις ιδιόκτητες. Και το άγχος τους πολλαπλασιαζόταν όσο περνούσε η ώρα και δεν μπορούσαν να πληροφορηθούν με ποιο τρόπο θα διορθωθούν τα λάθη που έγιναν, όχι από δική τους αμέλεια αλλά των συνεργείων της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας. Τόνιζαν μάλιστα ότι την ώρα που έχουν «χρυσοπληρώσει» τις αιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτο να διαπιστώνονται τέτοια λάθη που τους στερούν την επιδότηση στην οποία είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες για να «μπαλώσουν» τρύπες στον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Και άλλοι που λόγω των μεγάλων εκτάσεων που καλλιεργούν περίμεναν τα χρήματα αυτά ( ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ) για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους προσπάθειες.


Ένταση υπήρξε από το πρωί και στα γραφεία της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας στον Πύργο, όπου διοίκηση και υπάλληλοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν την έκταση του προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «συγκεντρώνονται τα στοιχεία» και πως αργά το μεσημέρι θα εκδοθεί ανακοίνωση, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως «οι αγρότες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους» ! Στην Ηλεία διατέθηκαν τελικά 21.369.774,03 ευρώ για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης σε 25.523 δικαιούχους. Για την έκταση του προβλήματος δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση, κανείς δεν ξέρει πόσοι δηλαδή είναι οι αγρότες σε όλο το νομό που δεν πληρώθηκαν την Τρίτη το 50% της ενιαίας ενίσχυσης ή σε τι ύψος ανέρχονται τα ποσά που λείπουν από το εισόδημα των Ηλείων παραγωγών. Κάποιοι επέμεναν ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Καλλιμώρος, επιμένει ότι δεν έχει κανείς πραγματική εικόνα και όλες αυτές οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ανυπόστατες.

ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας, για το πρόβλημα που διαπιστώθηκε σχετικά με τη μη καταβολή εξ ολοκλήρου του ποσού του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτό οφείλεται σε μη ανάκτηση από το σύστημα καταχώρησης, λόγω διακοπής του συστήματος, της επισύναψης των αρχείων με τα μισθωτήρια των παραγωγών. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα ανοίξει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του μήνα, ούτως ώστε να γίνει η καταβολή μέσα στον Δεκέμβριο εξ ολοκλήρου, στο 100% της επιδότησής τους»

Έφη Γεωργοπούλου: Οι ευθύνες στο «Gaia Επιχειρείν»

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες στην Ηλεία λόγω της μη καταβολής ολόκληρου του ποσού της 1ης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης», αναφέρει με ανακοίνωσή της η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο Gaia Επιχειρείν που συστεγάζεται στην Ένωση Πύργου – Ολυμπίας, για το γεγονός ότι οδηγεί σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες της Ηλείας. «Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Gaia Επιχειρείν, για την μη έγκαιρη ψηφιοποίηση και αποστολή όπως όφειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ των απαραίτητων δικαιολογητικών, και ειδικά των ενοικιοστασίων γης, τα οποία είχαν προσκομίσει οι αγρότες κατά την περίοδο των δηλώσεων», επισημαίνει και ζητά : «Άμεσα να πληρωθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες του νομού μας, και όχι στην 2η δόση. Δεν θα οδηγηθούν οι αγρότες του νομού μας σε απόγνωση επειδή η Κυβέρνηση θέλησε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και καταστροφή των παραγωγών, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ με κίνδυνο να χάσουν τις τυχόν αποζημιώσεις τους. Καμία Gaia Επιχειρείν, κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, αλλά δίκαια απαιτούν άμεσα να τους δοθεί όλο το ποσό της 1ης δόσης. «Σαν ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει, από την πρώτη στιγμή έχουμε εναντιωθεί στην φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση και αναγνώριση φορέων διαχείρισης του ΟΣΔΕ, μέσω της οποίας αναδείχθηκε το σχήμα «Gaia Επιχειρείν Ανώνυμη Εταιρεία Ψηφιακών Υπηρεσιών». Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα ΟΣΔΕ που θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών, χωρίς επιβάρυνσή τους».

Παρέμβαση Αυγερινοπούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις Ηλείων Αγροτών

Παρέμβαση για τις δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν σήμερα σε ό,τι αφορά την πληρωμή επιδοτήσεων μερίδας παραγωγών της ΕΑΣ Πύργου έκανε η Ηλεία Βουλευτής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Ηλεία Βουλευτής μετά από καταγγελίες αγροτών, επικοινώνησε επειγόντως με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του οργανισμού κ.Οφίδη, τους εξέθεσε λεπτομερώς το πρόβλημα που έχει προκληθεί- χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών- και ζήτησε από τους αρμόδιους να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, οι δικαιούχοι. Τόσο ο κ. Αποστολάκος όσο και ο κ. Οφίδης αφού εξέτασαν το ζήτημα, διαβεβαίωσαν ότι οι αγρότες δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματά τους και θα πληρωθούν το πολύ έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ. Αποστολάκος απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε καθυστέρηση αποστολής των ψηφιοποιημένων στοιχείων των συμβολαίων των αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ