2014-11-17 10:36:58
Φωτογραφία για Οι αντιπροτάσεις Αναστασιάδη για επιστροφή στο διάλογο
Η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό και η εκτόνωση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία με την παρουσία του Barbaros στις κυπριακές θάλασσες αποτελεί κοινή προτεραιότητα της ε/κ πλευράς και του διεθνούς παράγοντα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ισχυρές παίκτες του κυπριακού, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία πιστεύουν ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν μόλις Ε/Κ και Τ/Κ επιστρέψουν στο διάλογο, ενώ η Λευκωσία τονίζει ακριβώς το αντίθετο.

Ότι, δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να αποσυρθεί το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος και να ακυρωθεί η οδηγία προς ναυτιλομένους και μετά να επανέλθουν οι διαπραγματευτικές ομάδες στο τραπέζι.

Πρόκειται για θεμελιώδη διαφορά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης ώστε να προκύψει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το άλλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η επιμονή του διεθνούς παράγοντα να συζητηθεί το φυσικό αέριο σε ένα παράλληλο επίπεδο με αυτό των απευθείας συνομιλιών.


Να συσταθεί δηλαδή επιτροπή που θα συζητά ακόμα και τους χειρισμούς, η οποία όμως δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Η ε/κ πλευρά απορρίπτει αυτή την ιδέα, ως αποδοχή από την διεθνή κοινότητα των τουρκικών επιχειρημάτων που ζητούν να συσταθεί ομάδα εργασίας, όπως οι υπόλοιπες του κυπριακού που θα εξετάζει τα θέματα των υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αντιπροτάσεις που θα τις συζητήσει και στο συμβούλιο αρχηγών της Τρίτη και οι είναι οι ακόλουθες:

• Οι φυσικοί πόροι αποτελούν αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ

• Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει το 2010 ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα έπαιρναν ένα ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος από τους φυσικούς πόρους για ανάπτυξη και υποδομές

• Απ’ αυτά η τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα έπαιρνε τα 5/6 για 13 χρόνια ή μέχρι να έλθει η τ/κ συνιστώσα πολιτεία στο 85% της οικονομικής δυναμικής της ε/κ πολιτείας. Βέβαια τότε η οικονομική κρίση δεν είναι γίνει αντιληπτή σε ότι αφορά την έκτασή της

• Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη για τους υδρογονάνθρακες από την Παγκόσμια Τράπεζα που, ως ανεξάρτητος θεσμός, θα αντιμετωπίσει το θέμα πολύ πιο αντικειμενικά από μια κοινή επιτροπή Ε/Κ και Τ/Κ.

Το μεγάλο δίλημμα πάντως που αντιμετωπίζει η Λευκωσία είναι το τι θα γίνει αν η Τουρκία εγκαταστήσει πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα κι αν δεν πραγματοποιήσει έρευνες θα γκριζάρει την περιοχή υποχρεώνοντας ίσως πετρελαϊκές εταιρείες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αφού τα ασφάλιστρα που θα καλούνται να καταβάλλουν, λόγω της αβεβαιότητας, μπορεί να είναι απαγορευτικά.
Newzup
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ