2014-11-17 13:03:07
Φωτογραφία για Πρωτιά της Ηλείας στις καταστροφές
Ολοκληρώθηκαν στο νομό μας, σχεδόν στο σύνολο σύνολό τους (98%) οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα αγροτικά προϊόντα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε τις μεγαλύτερες ζημιές από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού και γίνεται αναφορά σε περισσότερες από 3.000 δηλώσεις για αμπέλια, σταφίδες, ελιές, καρπούζια, κηπευτικά και πατάτες, μάλιστα σε κάποια σημεία υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών στο Αίγιο, από τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση συνδρομή του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ώστε μπορέσουν οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να σταθούν και πάλι στα πόδια τους για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα και τις ζημιές που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακραίες, αλλά και διαφόρων ασθενειών, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Βασίλη Έξαρχο.


Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας «η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους αγρότες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων με την παραγωγή και τις καλλιέργειες πολλών προϊόντων σχεδόν να καταστρέφονται ολοκληρωτικά εξαιτίας των περίεργων διακυμάνσεων του καιρού, που ουσιαστικά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, αναφορικά με αμπέλια, σταφίδες, ελιές, κηπευτικά, πατάτες, μηλιές κ.α., τα οποία και υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος τους από χαλαζόπτωση, θύελλες και καταρρακτώδη βροχόπτωση.

Αυτή τη στιγμή, όπως υπήρξε ενημέρωση, οι εκτιμήσεις στις ζημιές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, ήδη έχουν εκδοθεί τα πορίσματα και έχουν ανακοινωθεί τα ποσοστά ζημιών ανά καλλιεργητή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος τόνισε πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για τις οποίες θα δοθούν και για αυτές τα χρήματα μόλις ολοκληρωθούν.

Μάλιστα επεσήμανε πως για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες θα ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό το τοπικό γραφείο του ΕΛΓΑ.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ