2014-11-19 11:41:15
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Να παραπεμφθεί η Β. Κορέα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχώρησε σε έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ... Η απόφαση αναμένεται να ψηφιστεί από την ίδια Γενική Συνέλευση.

Η έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο, αποκάλυψε πως οι Βορειοκορεάτες είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν "ανείπωτες βαρβαρότητες». 

Η εξεταστική επιτροπή των ΗΕ καταγράφει λεπτομερώς ευρείες παραβιάσεις στη Βόρεια Κορέα, όπως τα βασανιστήρια, τη πολιτική καταπίεση και άλλα εγκλήματα.

Η επιτροπή πραγματοποίησε τη Τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία ψήφισαν 111 χώρες υπέρ και 19 κατά, ενώ υπήρχαν 55 αποχές.Η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες έχουν ασκήσει βέτο κατά του Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισαν κατά της πρότασης.

Το ψήφισμα καταδικάζει τη Βόρεια Κορέα για τις φτωχές επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των υπευθύνων για τα εγκλήματα.


Michael Kirby, ο οποίος προέδρευε της έκθεσης, χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». "Ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να εξασφαλίσει τη δικαιοσύνη είναι, μετά από παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό είναι ένα βήμα που έχει δρομολογηθεί μετά από τη μεγάλη ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη», είπε.

Η Γενική Συνέλευση πρόκειται να ψηφίσει για την κίνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Διπλωμάτες λένε, ωστόσο, ότι η σύμμαχος της χώρας, η Κίνα θα ασκήσει κατά πάσα πιθανότητα βέτο για να εμποδίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΠΔ.

Η έκθεση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε πως η κατάσταση της Βόρειας Κορέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα "ξεπερνά όλα τα άλλα στην διάρκεια, την ένταση και τον τρόμο».

Ακόμη στην έκθεση αναφέρεται πως πολλοί πολίτες με διαφορετικές δικαιολογίες από αυτές του καθεστώτος «εξαφανίστηκαν» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υποβλήθηκαν σε πείνα, σε καταναγκαστική εργασία, σε εκτελέσεις, σε βασανιστήρια, σε βιασμοί, ενώ η άρνηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων επιβάλλεται μέσω τιμωρίας, αναγκαστικές αμβλώσεις και παιδοκτονία».

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις αποστατών από τη Βόρεια Κορέα, εκτιμά ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών». Μεταξύ των υποθέσεων που καταγράφονται στην έκθεση είναι και αυτή όπου μια γυναίκα αναγκάστηκα να πνίξει το ίδιο της το μωρό, μετά από τη σύλληψή της γιατί παρακολουθούσε ξένη τηλεοπτική σειρά.

Η Βόρειος Κορέα αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έκθεση του ΟΗΕ και απέρριψε τα συμπεράσματα της. Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της χώρας μιλώντας πριν από τη ψηφοφορία, απείλησε για περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ