2014-11-19 14:31:12
Φωτογραφία για Κύπρος: Κάτι τρέχει με τις ρωσικές αφίξεις
Της Γεωργίας Χαννή

 Ανησυχητικά μηνύματα για τη μελλοντική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας άρχισαν να στέλλουν οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.

Το τελευταίο δίμηνο οι ρωσικές αφίξεις παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ανατρέποντας την ιδιαίτερα θετική ροή τουριστών από τη Ρωσία το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η αποδυνάμωση του ρουβλιού και το λουκέτο ρωσικών τουριστικών γραφείων, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην τουριστική βιομηχανία προκαλώντας προβληματισμό για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις ρώσων τουριστών μειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 κατά 29,3% πέφτοντας στις 49.030 από 69.326 τον Οκτώβριο του 2013.

Σημαντική μείωση 16,2% σημειώθηκε στις ρωσικές αφίξεις και το Σεπτέμβριο.

Παρά τη μείωση των τελευταίων δύο μηνών, οι αφίξεις από τη Ρωσία έφθασαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τις 623 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με πέρσι. Από το 2011 οι αφίξεις από τη Ρωσία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και η Ρωσία είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστών μετά τη Βρετανία.


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του παγκύπριου συνδέσμου ξενοδόχων, Ζαχαρία Ιωαννίδη, πέραν των δυτικών κυρώσεων, της αποδυνάμωσης του ρουβλιού και το λουκέτο των τουριστικών γραφείων, αρνητικά συμβάλει η εφαρμογή από μέρους της ρωσικής κυβέρνησης κανονισμών που ενθαρρύνουν τα ταξίδια στο εσωτερικό και προς την Κριμαία, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση από ορισμένες κρατικές υπηρεσίες για ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και η επιβολή φόρου για ταξίδια στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον μηδενικό συντελεστή του φόρου σε σχέση με ταξίδια προς το εσωτερικό και την Κριμαία.

Αρνητικά επηρεάζει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, η επιβολή αισθητά αυξημένων εγγυήσεων από μέρους των οργανωτών ταξιδίων για τα προγράμματα- πακέτα εξωτερικού.

Πέραν της Κύπρου, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία μειώνονται και προς άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, οι αρνητικές εξελίξεις έχουν ήδη θέσει σε εγρήγορση τους αρμόδιους φορείς, αναφέροντας ότι μέσα από συντονισμένες ενέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθούν οι κύριοι τροφοδότες μας, συνεργάτες της ρωσικής τουριστικής αγοράς, να κρατήσουν τα προγράμματά τους για την Κύπρο για το 2015 ανέπαφα.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι ενόσω πλησιάζουμε την επόμενη χειμερινή περίοδο πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα με στόχο την ελαχιστοποίηση των αναμενόμενων απωλειών στους αριθμούς των ρώσων τουριστών.

Της Γεωργίας Χαννή

 http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=210656
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ