2014-11-20 10:04:08
Φωτογραφία για Οι δήμαρχοι...ξέχασαν να δηλώσουν τις δαπάνες τους!
Σε αδιέξοδο η επιτροπή στην οποία προεδρεύει Εφέτης- το 75% των αιρετών δεν δήλωσε απολύτως τίποτα! Το 2010...την γλίτωσαν με σκανδαλώδη τροπολογία της Βουλής Με βαριά πρόστιμα και...εκπτώσεις από το αξίωμα τους κινδυνεύει η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών της Κρήτης , καθώς, όπως προκύπτει, έχουν γράψει στα "παλαιότερα των υποδημάτων" τους το Νόμο για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών τους!

Οι περισσότεροι αιρετοί και δη οι δήμαρχοι όχι μόνο δεν έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπεται στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν έχουν καταθέσει και τις αναλυτικές καταστάσεις που τους ζητήθηκαν ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων έπρεπε να διακινούνται όλα τα εκλογικά ποσά!

Σύμφωνα πληροφορίεςη Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, στην οποία προεδρεύει Εφέτης, έχει φτάσει σε πλήρες...αδιέξοδο αφού το 75% των αιρετών δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο! Την ώρα μάλιστα που ο αυστηρός Νόμος (του 2010) προβλέπει πρόστιμα, εκπτώσεις ακόμη και φυλάκιση στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα όσα επιτάσσει!


«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχουν δηλώσει τίποτα οι περισσότεροι. Σαν να μην υπάρχει ο Νομος! Κι όμως το πλαισιο είναι πολύ αυστηρό» είπε μέλος της επιτροπής η οποία προσπαθεί να συλλέξει τα στοιχεία τα οποία όμως...δεν υπάρχουν.

«Έπρεπε οι αιρετοί άρχοντες να περνούν όλα τα στοιχεία των δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που άνοιξε το υπουργείο Εσωτερικών, έπρεπε να διακινούν όλα τα ποσά με απόκλιση συν- πλην 5% μέσω τράπεζας. Και επίσης έπρεπε να μας δώσουν αναλυτικές καταστάσεις. Ελάχιστοι το έχουν Κάνει ή έχουν δώσει ελλιπή στοιχεία!» λέει.

Οι ποινές που περιγράφονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών, τόσο για τους παραβάτες υποψηφίους (συνδυασμούς ή συμβούλους) όσο και για τους πολίτες, προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα από 20.000-100.000 ευρώ, φυλάκιση έως και ένα έτος μέχρι και έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού σε περίπτωση που εκλεγεί.

Οι 3 δήμαρχοι και η...σκανδαλώδης τροπολογία

Μάλιστα είναι τουλάχιστον 3 σημαίνοντες αιρετοί που κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν έκαναν τίποτα και τώρα που έχουν εκλεγεί...κινδυνεύουν.

«Όσοι νομίζουν ότι θα περάσει έτσι και κανένας δεν θα τους ψάξει είναι γελασμένοι. Την προηγούμενη φορά χρειάστηκε τροπολογία στη βουλή για να...σωθούν όσοι ποίησαν τη νησσαν» λέει στην Π παλιός αυτοδιοικητικός που θυμάται ότι την προηγούμενη φορά τους...έσωσαν με τροπολογία!

Το 2013 η Βουλή με διακομματική συναίνεση, υιοθετώντας βουλευτική τροπολογία με την οποία ουσιαστικά ουσιαστικά «άφεση αμαρτιών  στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 .

Ήταν τροπολογία επτά βουλευτών,  μεταξύ των οποίων και ορισμένων που είχαν υπερψηφίσει το νόμο το 2010, από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛΛ.), Σ. Αναστασιάδη (Ν.Δ.), Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), Μιχ. Ταμήλο (Ν.Δ.) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). Η τροπολογία, που είχε αναδρομική ισχύ, καθώς έχει εφαρμογή για τις τοπικές εκλογές του 2010, αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, καθώς δεν πρόκειται μόνο για απλές παραβάσεις περί αφισοκόλλησης ούτε περί μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών, αλλά και για υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης ή των εκλογικών δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η τροπολογία πέρασε χωρίς ουσιαστική συζήτηση, παρά το γεγονός ότι μειώνει –σχεδόν μηδενίζει– τα πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από 10, 20, 30, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, σε 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στο 1/10!

Με την τροπολογία μειώθηκαν  τα πρόστιμα (αλλά παραμένουν ωστόσο υψηλά) που προβλέπονται για παραβάσεις διατάξεων του σχετικού νόμου, που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών αλλά και υποψηφίων, την υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, τις απαγορεύσεις για τους συνδυασμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αεροπανό, γιγαντοαφίσες), τη μη εμπρόθεσμη υποβολή, ή την ελλιπή ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Και παράλληλα  με την τροπολογία αφαιρείται η πρόβλεψη του νόμου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον χρηματοδότη που υπερέβη το όριο χρηματοδότησης σε συνδυασμούς ή υποψηφίους, ενώ μειώνονται και οι χρηματικές ποινές σε βάρος του.

Η επιτροπή στην Κρήτη

Σε Κάθε περίπτωση η επιτροπή στην Κρήτη έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση κυνηγώντας υποψηφίους και δαπάνες. Καλείται να εφαρμόσει ένα Νομο που ουδείς από του τοπικούς άρχοντες δεν εφαρμόζει!

«Μα είναι δύσκολο λένε να κρατάς τέτοια γραφειοκρατία» και πετάνε το Νομο στο καλάθι των άχρηστων.

Στην Κρήτη η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων αποτελείται απο τους εξής:

1. Ιπποκράτη Φουκαράκη του Γεωργίου   Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, με αναπληρώτρια την αρχαιότερη εφέτη του Δικαστηρίου, Μαρία Κουδουμνάκη του Γεωργίου

2. Γεωργία Παπαδάκη του Βασιλείου Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Πετρόπουλο του Ιωάννη Δικαστικό Πληρεξούσιο του Ν.Σ.Κ.

3. Εμμανουήλ Μαυριτσάκη του Χαρίδημου, Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην 2η Υπηρεσία Επιτρόπου στο Ν.Ηρακλείου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Λιάλια του Ηλία Προϊσταμένη Τμήματος στη 2η Υπηρεσία Επιτρόπου στον ίδιο Νομό.

4. Γεώργιο Αντωνάκη του Νικολάου Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. στην Κρήτη (Ηράκλειο), ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Χριστίνα Βουλγαράκη του Ηρακλή, Προϊσταμένη Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.

5. Γεώργιο Χρυσό του Γρηγορίου εκπρόσωπο της ΕΝ.ΠΕ. στο Ηράκλειο, Προϊστάμενο του Τμήματος Μισθοδοσίας Περιφέρειας Κρήτης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Νίκη Βαρδιάμπαση του Νικολάου Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογικών Οργάνων Περιφέρειας Κρήτης.

6. Γεώργιο Σκουλατάκη του Βασιλείου εκπρόσωπο της Π.Ε.Δ. Ηρακλείου, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ηρακλείου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αμαλία Τσιλιμιγκάκη - Χρηστάκη του Μανούσου   Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Ηρακλείου.

(οι δυο τελευταίοι θα αλλάξουν)
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ