2014-11-25 12:24:08
Φωτογραφία για Απέχουν για δύο εβδομάδες και οι Δικηγόροι της Ξάνθης – Αντιδρούν στις “βουβές δίκες”
Η αποχή ξεκίνησε την Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου για όλους τους δικηγόρους -Αντιδρούν στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στις νέου τύπου δίκες

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντά τους για περίπου δύο εβδομάδες έλαβαν οι Δικηγόροι της Ξάνθης, συντασσόμενοι με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι εκφράζουν με αυτό τον τρόπο ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεση τους απέναντι στο προωθούμενο από την κυβέρνηση Νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η αποχή ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται και συνέχιση των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Σώματος. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Αντιδρούν στη... βουβή δίκη!

“Εμείς εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
. Ως θεματοφύλακες των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του πολίτη δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε από τη στιγμή που βλέπουμε πως αυτές θίγονται” σημειώνει η κα Κιούση Κυριακή, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης εξηγώντας πως “οι βασικές αλλαγές είναι δυο. Η πρώτη αφορά την αλλαγή στην τακτική διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων καθώς καταργείται η απόδειξη δια των μαρτύρων, θα γίνονται δηλαδή χωρίς μάρτυρες τα πολιτικά πρωτοβάθμια δικαστήρια.  Μια γραπτή βουβή συζήτηση όπου δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχουν διάδικοι ή πληρεξούσιοι δικηγόροι. Δηλαδή δεν θα ακούγεται η μαρτυρική κατάθεση, δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε το πως γίνεται η απονομή της δικαιοσύνης και θα μπορεί ο δικαστής εάν και όταν θέλει να διατάξει συζήτηση και πάντα μόνο ενώπιον του και όχι σε πολυμελή σύνθεση”.

Μάλιστα, όπως τονίζει με έμφαση η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ο νέος Κώδικας δίνει προτεραιότητες στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο ή τους πολίτες, ενώ ήδη ως “ανέκδοτο” οι δικηγόροι τον χαρακτηρίζουν ως Κώδικα Τραπεζικής Δικονομίας.

“Εκείνο που είναι καταπληκτικό είναι η αλλαγή στην αναγκαστική εκτέλεση. Η αναγκαστική εκτέλεση θα γίνεται με τέτοιο τρόπο που δύσκολα θα μπορεί να πληροφορηθεί ο πολίτες το τι γίνεται με το σπίτι του, το μαγαζί του. Εισάγονται ασφυκτικές προθεσμίες και θα ικανοποιούνται προνομιακά οι τράπεζες” αναφέρει η κα Κιούση, επισημαίνοντας πως από την παραπάνω διαδικασία θα χάνονται χρήματα από το κράτος ενώ θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες.

Τσουχτερά τα παράβολα

Την ίδια στιγμή, οι Δικηγόροι συνεχίζουν να ζητούν τη μείωση του κόστους των δικαστικών παραβόλων, με την πρόεδρο κ. Κιούση, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως “είναι γνωστό πως είμαστε αντίθετοι με τη διατήρηση υψηλών παραβόλων. Όποιος θέλει να βρει το δίκιο του πρέπει να έχει χρήματα στην τσέπη του και να πληρώνει. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε είναι πως και με τον νέο Κώδικα εμείς πάλι θα έχουμε δουλεία, όμως έτσι βλάπτεται ο πολίτης,  που είναι οι πελάτες μας και δεν θα μπορούν να προσέλθουν στη δικαιοσύνη λόγω υψηλών διπλοτύπων και παραβόλων. Δεν μπορεί να ασκηθεί ένδικο μέσο εάν δεν καταβληθεί ειδικό παράβολο. Εδώ ισχύει και το παράλογο. Για ένα χρέος που έχουμε στην εφορία θα πρέπει να καταβάλουμε το μισό του ποσού για να ασκήσουμε προσφυγή. Ποιος πολίτης έχει τα οικονομικά μέσα να το κάνει; Εμείς ως δικηγόροι μπορούμε να κατανοήσουμε από τώρα το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης από την εφαρμογή του νέου κώδικα”. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ