2014-11-25 20:46:02
Φωτογραφία για Οι Νεότουρκοι και το μυστικό τους σχέδιο για εξόντωση των μειονοτήτων
Της Έρσης Βατού*

Σημαντική μελέτη για τους μηχανισμούς εξόντωσης των μειονοτήτων και τις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους αποτελεί το βιβλίο του Φουάτ Ντουντάρ Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας – Η μηχανική των εθνοτήτων της «Ένωσης και Προόδου» 1913-1918, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα.

Καταθέτοντας τη δική της ανάγνωση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε «συγκλονισμένη» από το έργο αποκαλώντας το «το καλύτερο ερμηνευτικό εργαλείο για την Τουρκία, τη χώρα μας και τις σχέσεις της με τη γείτονα», το οποίο «θα έπρεπε να διδάσκεται στη Σχολή Πολέμου, στους πετρελαιάδες, και φυσικά στους διπλωμάτες».

Η Λ. Κάνελλη ανέδειξε τις «απίστευτες πηγές» του συγγραφέα που μελέτησε κρυπτογραφήματα τα οποία τεκμηριώνουν μυστικό σχέδιο για να καταστεί η Τουρκία ομογενοποιημένη, με μία ταυτότητα. Με αυτό το ζητούμενο, το κράτος έγινε αντιληπτό ως ιδιοκτήτης και οι άνθρωποι ήταν τα πιόνια σε μια εσωτερική αστυνομική σκακιέρα. Για τους εκτοπισμούς χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά μοντέλα, νούμερα και χάρτες. Ο άνθρωπος που ανήκε σε μειονότητα δεν είχε υπόσταση. Ήταν ένας αριθμός.

Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ