2014-11-27 06:47:07
Φωτογραφία για Μεγάλη θα είναι η μείωση και στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ISMEA
Το 2014 αναμένεται να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την παραγωγή ελαιόλαδου στην Ιταλία. Η πρόβλεψη αυτή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση κατά 50% της ισπανικής παραγωγής, αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το ISMEA (Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας Αγοράς Τροφίμων), σε έρευνα που έκανε σε συνεργασία με τις πιο γνωστές ιταλικές οργανώσεις (AIFO, Cno, Unaprol και Unasco), δείχνει ότι αναμένεται να μειωθεί η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου σε ποσοστό -35% σε σχέση με πέρσι (προβλέπεται να κυμανθεί στους 302.000 τόνους, έναντι 464.000 το 2013). Η μείωση της παραγωγής σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ιταλίας παρουσιάζει διψήφια νούμερα, με εξαίρεση την περιοχή του Πεδεμόντιο και τη Σαρδηνία.

Οι λόγοι της μειωμένης παραγωγής είναι ίδιοι σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας και οφείλονται στις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού που ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου και στον ζεστό και υγρό Οκτώβριο που επιτάχυνε την ωρίμανση του καρπού και προκάλεσε έντονες προσβολές από το γλοιοσπόριο (Gloeosporium olivarum) και το κυκλοκόνιο (Spilocaea oleaginea).


Στις περιοχές της Απουλίας και της Καλαβρίας η παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται περισσότερο από ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι. Στη Σικελία η μείωση αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό -22%. Διψήφια ποσοστά παρουσιάζει η μείωση της παραγωγής στις άλλες περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπως στη Basilica και στο Abruzzo -45%, ενώ στην Καμπανία -40%.

Στην κεντρική Ιταλία στην περιοχή της Λιγουρίας η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής θα κυμανθεί στο –50%, ενώ στο Abruzzo θα φτάσει στο –45%.

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν και οι παραγωγές στις βόρειες περιοχές. Στο Veneto και το Trentino η μείωση θα φτάσει στο –25%, στη Λομβαρδία –30% και στην Εμίλια Ρομάνα –40%.

Εξαίρεση αποτελεί η Σαρδηνία και το Πεδεμόντιο, που αναμένεται να έχουν μια αυξημένη παραγωγή σε ποσοστό +30% σχέση με το 2013.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί ερευνητές του ISMEA, υπάρχουν ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φετινής ιταλικής παραγωγής. Από την μέχρι στιγμής εικόνα που δίνουν οι παραδόσεις ελαιοκάρπου των παραγωγών στα ελαιοτριβεία, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις στρεμματικές αποδόσεις, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι μικρότερες σε σχέση με τις περσινές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (σε ποσοστό –38%) και να φτάσει σε μόλις 286.000 τόνους.

Οι επόμενες εβδομάδες θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα του προβλήματος στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα της φετινής ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ