2014-11-27 08:30:17
Φωτογραφία για Αμυντικό σύμφωνο Ρωσίας-Αμπχαζίας… ένα βήμα πιο κοντά;
Αμυντική συμφωνία με την αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία της Αμπχαζίας υπέγραψε η Ρωσία, με σκοπό την από κοινού κάλυψη των αμυντικών αναγκών της μικρής δημοκρατίας στην περιοχή.

Η αμυντική συμφωνία, με τη οποία η Αμπχαζία προσδένεται και επίσημα στο άρμα της Μόσχας, αποτελεί σαφή απάντηση-προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, στις κινήσεις του ΝΑΤΟ εντός της ζώνης επιρροής της Ρωσίας και κυρίως στη Γεωργία και την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αντέδρασε και με ανακοίνωσή του δηλώνει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

«Αυτή η λεγόμενη συνθήκη δεν συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Γεωργία. Αντιθέτως, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ρωσία», αναφέρει η δήλωση της συμμαχίας. Παράλληλα με την συμφωνία η Ρωσία θα δώσει οικονομική ενίσχυση 112 εκατ. δολαρίων στην Αμπχαζία.


Έντονη υπήρξε και η αντίδραση της Γεωργίας, η οποία κατηγόρησε το Μόσχα ότι ετοιμάζεται να προσαρτήσει την Αμπχαζία, καθώς, βάσει της συμφωνίας, καταργούνται ουσιαστικά τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Αμπχαζίας, όπως αναφέρουν οι Γεωργιανοί.

Η Αμπχαζία, όπως και η Νότια Οσετία είναι περιοχές που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία, το 2008. Οι δύο αυτές περιοχές έχουν αναγνωριστεί από τη Μόσχα ως ανεξάρτητα κράτη. Αν πράγματι η Μόσχα προσαρτήσει τις δύο αυτές περιοχές, το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα και η προσάρτηση της Υπερδνειστερίας.

DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ