2014-11-28 08:39:38
Φωτογραφία για Ιστορική απόφαση: Σπάει το μονοπώλιο της Google!
Mια ιστορική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ουσιαστικά, ενέκρινε ψήφισμα για να «σπάσει» το μονοπώλιο της Google στην ψηφιακή αγορά, αποφασίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία προχωρά σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, πράγμα που είναι αντίθετο με την Πολιτική Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

384 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 174 κατά της πρότασης «να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης», ενώ υπήρξαν και 56 αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν έχει ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια πρόταση, ζήτησε από τα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κομισιόν να εξαλείψουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα βασικά σημεία στα οποία οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρότασή τους είναι:

1) Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης η Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της ,


2) το γεγονός πως η Google χρησιμοποιεί στοιχεία άλλων ιστοσελίδων

3) η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και

4) οι περιορισμοί που επιβάλει ο αμερικανικός κολοσσός σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρία και

{5)} οι διαδικτυακές διαφημίσεις.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ΔΕΝ έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Κομισιόν, ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Google θα καταλάβει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να μην ακολουθεί κάποιος το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρία δεν ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 5 δισ. ευρώ για παραβιαση της Πολιτικής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Σημειώνουμε πως η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης, με ποσοστό 90%, ενώ στις Ηνωμενες Πολιτειες το μερίδιο που έχει στην αγορά είναι στο 68%. Η κίνηση αυτή των ευρωβουλευτών είχε, εν πολλοίς προεξοφληθεί από τους Αμερικανούς.

Μόλις χθες, η Γερουσία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τα μέλη της εκφράζουν την ανησυχία ότι «η έρευνα των Βρυξελλών κατά της Google έχει πολιτικά κίνητρα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ