2014-11-28 17:07:31
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Η επίσχεση στρέφεται κατά των ασφαλισμένων - να συνεχιστεί ο
διάλογος



Αντισυμβατική χαρακτηρίζει ο ΕΟΠΥΥ την απόφαση των εκπροσώπων κάποιων Ενώσεων παρόχων υγείας, οι οποίοι ξεκινούν επισχέσεις εργασίας, πράξη, η οποία σύμφωνα με τον Οργανισμό, στρέφεται κατά των ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει και τακτοποιείται το θέμα των πληρωμών.  Επιπλέον η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει πως το clawback θα καταργηθεί το 2015 και ζητά να συνεχιστεί ο διάλογος με τους παρόχους υγείας. 



Όπως διευκρινίζει αναλυτικά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

«Οι λόγοι που επικαλούνται είναι αβάσιμοι και προσχηματικοί. Συγκεκριμένα, όλοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έχει ήδη αποπληρωθεί.


Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι, ύψους 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η άμεση καταβολή των οφειλόμενων.

Η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ υλοποιείται κανονικά, εντός των ορίων του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Για θέματα που αφορούν την ενίσχυση του προϋπολογισμού, που αποτελεί αίτημα αρκετών παρόχων έχουν δοθεί απαντήσεις τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η κατάργηση του clawback για το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προς την υιοθέτηση επιμέρους μηχανισμών ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή clawback.

Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και δίκαιες:

- Κλειστός προϋπολογισμός στο ύψος των αναγκών των ασφαλισμένων,

- ανακοστολόγηση για όσες πράξεις είναι αναγκαίο,

- επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών ( που ήδη εφαρμόζονται με ορατά και σημαντικά αποτελέσματα)

- κλιμακωτό rebate (εφόσον απαιτηθεί), με στόχο το 2015 να καταργηθεί στην πράξη το clawback.

Η εξαγγελία για επίσχεση είναι, με βάση τα ανωτέρω, αβάσιμη και στρέφεται ευθέως κατά των πολιτών και των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας.

Η διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων, συνιστά μονομερή παραβίαση τους και θέτει εκτός του δικτύου των συμβεβλημένων παρόχων, όσους την εφαρμόσουν».

Ο ΕΟΠΥΥ καλεί όλους όσους έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους ώστε να συνεχιστεί η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για το περιεχόμενο των συμβάσεων μας. Η διοίκηση του Οργανισμού επίσης, καλεί όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εφόσον κάποιοι εκ των παρόχων προχωρήσουν τελικά σε επίσχεση, να βεβαιώνονται ότι ο πάροχος στον οποίο απευθύνονται δεν συμμετέχει στην επίσχεση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με το σύνολο της δαπάνης για τις υπηρεσίες που θα πάρουν.



Πηγή:  http://www.onmed.gr/eopyy/item/322634-eopyy--i-episxesi-strefetai-kata-ton-asfalismenon---na-synexistei-o-dialogos#ixzz3KNMmjRD2 medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ