2014-12-01 15:36:24
Φωτογραφία για Αποκαλυπτικό: Η επιστολή-απάντηση του ΥΠΔΙΚ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών!
Αποκαλύπτουμε με αδιάψευστα ντοκουμέντα ότι ο εκδότης του «Πολίτη» είχε ευνοιοκρατική μεταχείριση από Νομική Υπηρεσία και... Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας!

Τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «24» δεν έχουν προηγούμενο. Την προηγούμενη Κυριακή (23/11) αποκαλύψαμε ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές αναζητούν τον εκδότη του «Πολίτη» Γιάννη Παπαδόπουλο, αφού οι δικαστικές αρχές της Κύπρου αρνήθηκαν να εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για επίδοση κλήσης σε δικαστήριο.

Φαίνεται ότι ο εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος έχει τέτοιους φίλους που του κάνουν πλάτες και δεν τον ταλαιπωρούν, στέλνοντας τον σε ελληνικά δικαστήρια.

Καταδίκη

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος έχει ήδη καταδικαστεί για άλλη υπόθεση μετά από μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου με κατηγορίες για

συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου με ποινή φυλάκισης 10 μηνών και μία ενδεχόμενη δεύτερη καταδικαστική απόφαση δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο Ζητήσαμε ενημέρωση


Στις αρχές της εβδομάδας η «24» ζήτησε γραπτώς ενημέρωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και από τον Γενικό Εισαγγελέα, τόσο για το θέμα της επίδοσης της κλήσης, αλλά και για την εξέλιξη της υπόθεσης που υπήρχε για τον εκδότη Γιάννη Παπαδόπουλο και η οποία αφορούσε την υπόθεση φοροδιαφυγής για την πώληση της εταιρείας Amer.

Η απάντηση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου στην γραπτή του απάντηση αναφέρει:

«Απαντώ στην επιστολή σας ημερομηνίας 25.11.14 για να επιβεβαιώσω όσα προφορικά σας έχω αναφέρει. Η περίπτωση της εφημερίδας και του εκδότη στην οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας είναι μία από τις περιπτώσεις 3 εφημερίδων και 6 εκδοτών/δημοσιογράφων συνολικά, για τους οποίους το Υπουργείο ως Κεντρική Αρχή έλαβε αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τις ελληνικές αρχές, που αφορούσαν την επίδοση κλήσεων στα άτομα αυτά των ιδιωτικών μηνύσεων που υποβλήθηκαν ενα- ντίον τους ενώπιον των ελληνικών αρχών, από τον ίδιο μηνυτή, σε σχέση με δημοσιεύματα στις εν λόγω εφημερίδες, τα οποία σχετίζονται με γεγονότα που διερευνώνται στην Κύπρο από τις ανακριτικές αρχές.

Αναφορικά με την εκτέλεση των αιτημάτων αυτών ζητήθηκε καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία, με βάση τη δυνατότητα που παρέχεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά θέματα, γνωμάτευσε ότι εν όψει του ότι στην Κύπρο διεξάγεται ένα ευρείας κλίμακας αστυνομικό ανακριτικό έργο για τη συλλογή της απαραίτητης μαρτυρίας για ενδεχόμενη στοιχειοθέτηση σοβαρό- τατων ποινικών αδικημάτων, που έχουν σχέση με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, τα αιτήματα αυτά, που αφορούν ήσσονος σημασίας αδικήματα σε ατομική ιδιωτική βάση, ενός προσώπου μόνο, και τα οποία θα οδηγούσαν σε διαδικασίες όπου αποσπα- σματικά θα ετίθεντο και θα δημοσιοποιούνταν μαρ- τυρίες και γεγονότα, δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε εκτέλεση, για να μην πληγεί η απρόσκοπτη διε- ξαγωγή του μείζονος ως άνω ανακριτικού έργου και, συνεπακόλουθα, ύψιστο συμφέρον της Δημοκρατί- ας. Το Υπουργείο, ακολούθως, ενημέρωσε ανάλογα τις ελληνικές αρχές, με τις οποίες οι σχέσεις συνερ- γασίας ουδέποτε διαταράχτηκαν, όπως λανθασμένα αφήνεται να νοηθεί στην επιστολή σας, αντίθετα, η συνεργασία μας συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Δικαιοσύνη με διακρίσεις!

Ουσιαστικά ο κ. Νικολάου μας ενημερώνει ότι:

1. Πλέον η Δικαιοσύνη στην Κύπρο ομαδοποιεί τις διώξεις και δρα αναλόγως με τον μηνυτή.

2. Ρίχνει το μπαλάκι στη Γενική Εισαγγελία.

Γράφτε ό,τι θέλετε

Από την πλευρά της, στη γνωμάτευσή της που αποκαλύπτουμε σήμερα, η Γενική Εισαγγελία προαποφασίζει και απορρίπτει οποιαδήποτε ιδιωτική δικα- στική κλήση, χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη έρευνα της Οικονομίας.Άρα δίνει άλλοθι και μπορούν τα Μέσα να γράψουν το οτιδήποτε για πρόσωπα που εμπλέκονται στην έρευνα της οικονομίας, χωρίς τον φόβο των συνεπειών.

Συγχωροχάρτι

Η άρνηση της Λευκωσίας της επίδοση της κλήσης Παπαδόπουλου που ενημερώνει την Αθήνα στις 5 Αυγούστου ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι για ό,τι γουστάρει να γράψει στο μέλλον ο καθένας. Μάλιστα, βασίστηκε σε αντίστοιχη υπόθεση και ίδια απάντηση (στις 20 Ιουνίου) του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις ελληνικές αρχές.

Διαβάζοντας την απάντηση διερωτόμαστε επίσης: Ο ισχυρισμός ότι ο αριθμός των φύλλων κυκλοφορίας στην Κύπρο είναι μικρός, δίνει άλλοθι στον κάθε πικραμένο του μιντιακού συστήματος να ρίχνει λάσπη; Ακόμη, η Λευκωσία βρίσκει τυπικό λάθος (περί κατάργησης του Νόμου της Συκοφαντικής Δυσφήμησης) που βάζει βάσιμες υποψίες ότι έψαχναν ορισμένοι τα πάντα, ώστε να καλύψουν κάποιους.

Δυσαρέσκεια από Αθήνα

Η τότε γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας έχει δυσαρεστήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα κι ας μην το παραδέχεται ο κ. Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος...

ξέχασε να απαντήσει για τον φάκελο της πώλησης της εταιρείας Αmer από τον εκδότη Γιάννη Παπαδόπουλο.

Υπόθεση φοροδιαφυγής Θυμίζουμε ότι υπήρχε φάκελος της Γενικής Εισαγγε- λίας για τον εκδότη, Γιάννη Παπαδόπουλο, που αφο- ρούσε την υπόθεση φοροδιαφυγής για την πώληση της εταιρείας Amer.

Υπήρξε καταγγελία στην Κεντρική Τράπεζα, ενόσω ήταν Διοικητής ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Η κα- ταγγελία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είχαν παραβεί τον περί Συναλλάγματος Νόμο που αποτελεί ποινικό αδίκημα γιατί δεν έφεραν στην Κύπρο περίπου 45 έως 62 εκατομμύρια δολάρια και, δεύτερον, το ενδεχόμενο να μην εκπληρώθηκαν οι φορολογικές υπο- χρεώσεις του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου».

Μόλις 5 εκατομμύρια

Ο κ. Παπαδόπουλος πούλησε την επιχείρηση Amer Holdings Limited (HE 18135), στην αμερικανικών συμφερόντων Nielsen και έφερε, όπως ανέφεραν οι καταγγελίες, στην Κύπρο μόλις πέντε εκατομμύρια δολάρια. Για τα υπόλοιπα 40-57 εκατ. δολάρια οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος απάντησε ότι «τα πήρε κάποιος Σαουδάραβας φάντασμα, αγνώστων στοιχείων ακόμη».

Θολά σημεία

Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες ότι στους φακέλους της ΚεντρικήςΤράπεζας εντοπίστηκαν πολλά θολά σημεία.

Ο Πέτρος Κληρίδης...

Στη συνέχεια ορίστηκε τριμελής επιτροπή, η οποία υπέβαλε εμπεριστατωμένη έκθεση πενήντα σελίδων, την οποία απέστειλαν από την Κεντρική Τράπεζα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και επιλήφθηκε του θέματος η Αστυνομία. Κατόπιν καταρτίστηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, κατηγορητήριο εναντίον του εκδότη Γιάννη Παπαδόπουλου και το θέμα προωθήθηκε προς το δικαστήριο. Όμως η υπόθεση αυτή ουδέποτε έφθασε στα δικαστήρια. Ισχύει ότι ασκήθηκε

αναστολή διώξεως από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη; Και εάν ναι, γιατί;

Ερωτήματα και απαντήσεις από «24» Αφού έγινε έρευνα και σταμάτησε η δίωξη έχει απαντηθεί το ερώτημα για το ποσό, το οποίο δήλωσε ο εκδότης του «Πολίτη», Γιάννης Παπαδόπουλος για την πώληση της Amer το 1998; Πού κατέληξαν τα χρήματα; Πληρώθηκαν οι ανάλογοι φόροι στην κυπριακή Πολιτεία; Σε όλα αυτά που απέφυγε να απαντήσει ο κ. Ιωνάς Νικολάου και η Γενική Εισαγγελία θα απαντήσουμε εμείς με στοιχεία τις επόμενες ημέρες όπως και στα καυτά ερωτήματα που ήδη έχουμε θέσει.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα "24", στις 30/11/2014
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ