2014-12-01 21:12:32
Φωτογραφία για Mεγάλη η προσέλευση του κόσμου στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα
Πολύ μεγάλη βοηθούντος και του ήπιου καιρού αλλά και της ανάγκης του κόσμου να προσευχηθεί και να λάβει ευλογία και δύναμη από τον Άγιο Ανδρέα, ήταν η προσέλευση στον φετινό λαμπρό και μεγαλειώδη εορτασμό του Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών.

Η προσέλευση του κόσμου και πολλών νέων σε ηλικία ανθρώπων αλλά και μεγάλων με προβλήματα υγείας και υποβασταζόμενοι, ήταν αμείωτη όπως λέγεται έως και τη 1 με 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή 30 Νοεμβρίου.

Επίσης είχαν έρθει και πολλά εκδρομικά πούλμαν με πιστούς από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα όπως το νομό Φωκίδας και αλλού, οι οποίοι μετά την λιτανεία και αφού προσκύνησαν την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέου, βόλταραν στην γιορτινή Πάτρα, γευμάτισαν ενώ πολλοί έκαναν και την βόλτα τους και στους πάγκους των μικροπωλητών στην Ακτή Δυμαίων απέναντι από τη ΔΕΗ με τα μικροδιακοσμητικά, εικόνες, χαλβά Φαρσάλων και τους παραδοσιακούς λουκουμάδες να έχουν την τιμητική τους.


Εντυπωσιακή ήταν φέτος η λιτανεία με την παρουσία των περίπου 10 αρχιερέων (ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν ακολούθησε την λιτανεία ενώ δεν παρέστη τελικά αν και είχε αναγγελθεί ο Σερρών Θεολόγος) αλλά και των μουσικών που παιάνιζαν με την Φιλαρμονική μπάντα της Ιεράς πόλης του Μεσολογγίου να κλέβει την παράσταση και μαζί το ίδιο καλές οι μπάντες της Αστυνομίας και της Αεροπορίας. Η Τιμία Κάρα και η εικόνα του Αγίου Ανδρέου ήταν περίτεχνα στολισμένες με άνθινες συνθέσεις ενώ η Τιμία Κάρα όπως αρμόζει στο τελετουργικό της περίστασης και της εορτής ήταν τοποθετημένη σε στρατιωτικό τζιπ αυτοκίνητο.

Επίσης λιτανεύτηκε και θήκη όπου φυλάσσεται το δάχτυλο του Αγίου Ανδρέου, που κρατούσε στη διάρκεια της πομπής ο ηγούμενος της μονής Ομπλού, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κωτσάκης.

Έγινε προσπάθεια από τους διοργανωτές με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο να κυλήσουν όλα ομαλά και όπως έπρεπε στον διήμερο εορτασμό, πράγμα που επιτεύχθηκε. Μέσα στον ιερό ναό υπήρχε τάξη και οι περισσότεροι τήρησαν και σεβάστηκαν το γεγονός ότι έπρεπε να σταθούν και να περιμένουν στην ουρά μισή ώρα και περισσότερο έως ότου φτάσουν να προσκυνήσουν τον Σταυρό και την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου.

Λίγο μόνο στα δύο σημεία όπου δινόταν ο άρτος, επικράτησε αναστάτωση και μεγάλη ουρά και στρίμωγμα αν και εκεί οι ιερείς με επικεφαλής τον προιστάμενο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση και τους επιτρόπους του ναού είχαν λάβει τα μέτρα τους και είχαν βάλει μέχρι και security.

*Τέλος μας έκαναν θετική εντύπωση οι αυθόρμητες και θερμές εκδηλώσεις του κόσμου στο τέλος της λιτανείας έξω και μέσα στο ναό του Αγίου Ανδρέου καθώς πολλοί πλησίαζαν τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο για να τους ασπαστούν το χέρι, να τους συγχαρούν και να λάβουν ευλογία.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ