2014-12-03 12:01:35
Φωτογραφία για Νέα μείωση στην τιμή του πετρελαίου από σήμερα...
Σε νέα μειωμένη τιμή πωλούνται τα καύσιμα στην Κύπρο από σήμερα, μετά την απόφαση των εταιρειών να προχωρήσουν σε μειώσεις 1,2 σεντ το λίτρο στην τιμή της βενζίνης και 1,5-1,6 σεντ το λίτρο στα είδη πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, πολύ πιο φθηνά πωλούνται τα καύσιμα στην Κύπρο στα τέλη της χρονιάς από ό,τι πωλούνταν στις αρχές της. Από σήμερα, λοιπόν, κατά μέσο όρο η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων θα διαμορφωθεί στα €1,319 το λίτρο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο διατίθετο στα €1,415 το λίτρο, δηλαδή η τιμή είναι μειωμένη κατά 9,6 σεντ το λίτρο. Φθηνότερη κατά 9,5 σεντ το λίτρο είναι και η τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα €1,345, ενώ στις αρχές του 2014 η τιμή έφθανε τα €1,44.

Πτώση 11,3 σεντ το λίτρο καταγράφεται και στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στα €1,338 το λίτρο ενώ τον Ιανουάριο έφθανε τα €1,451.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν πληρώνουν πολύ λιγότερα
. Γενικά το τιμολόγιο είναι φθηνότερο κατά 28% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014. Σήμερα η τιμή είναι 90 σεντ το λίτρο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο έφθανε τα €1,253 το λίτρο, καταγράφοντας δηλαδή μείωση 35,2 σεντ το λίτρο. Οσον αφορά την κηροζίνη, η τιμή της έφθασε τα 96,6 σεντ το λίτρο, ενώ τον Ιανουάριο άγγιζε τα €1,076 το λίτρο.

Καταγράφεται δηλαδή πτώση 11 σεντ το λίτρο ή 10%. Εφόσον μάλιστα συνεχιστεί η κατρακύλα των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, τότε θα φθηνίσουν και τα διυλισμένα προϊόντα που εισάγουν οι εταιρείες της Κύπρου. Νοουμένου ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση στην τιμή του πετρελαίου αναλύοντας κανείς τα διεθνή παιχνίδια που παίζονται μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές αγοράζοντας σταδιακά πετρέλαιο θέρμανσης ενδεχομένως να επιτύχουν ακόμα καλύτερες τιμές.

Διεθνώς υπάρχουν διάφορες αναλύσεις που αναφέρονται στη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου, με την παραγωγή και την προσφορά του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί. Τα δεδομένα πάντως είναι: υπάρχει πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο της παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα με αποτέλεσμα το βαρέλι να παραμένει στα 70 δολάρια, η ασθενής ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς και η επικείμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία αντιπροσώπευε το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για τεχνητή πτώση των τιμών του πετρελαίου με την αύξηση της παραγωγής από τη Δύση, σε μια προσπάθεια να πληγεί η ρωσική οικονομία η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ