2014-12-05 17:50:16
Φωτογραφία για Νταβούτογλου: Ευτυχώς που είμαστε γείτονες
Αυτή την ώρα τετ-α-τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρωθυπουργό

«Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΣτην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον ίδιο και το κυβερνητικό του επιτελείο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά μετά τις 15:30, ενώ τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους Τούρκους αξιωματούχους υποδέχτηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκεί τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σημείωσε ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας».


«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο κ. Παπούλιας, χαιρετίζοντας παράλληλα την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει απολύτως δίκιο.

«Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», είπε και προσκάλεσε τον κ. Παπούλια να επισκεφτεί την Τουρκία.

Αυτή την ώρα ο κ. Νταβούτογλου συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, παρουσία των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία και των υπουργών των Εξωτερικών τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Επίσης, κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει από το προηγούμενο Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 15:00.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έρχεται έπειτα από την τριμερή διακήρυξη του Καΐρου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου. Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για διεύρυνση της τριμερούς με την συμμετοχή κι άλλων χωρών και παράλληλα προετοιμάζουν τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σε αστυνομικό κλοιό η πρωτεύουσα

Πάντως, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας γίνεται σε αστυνομικό κλοιό, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων.

Όμως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και όλη η αποστολή  θα μείνουν στο ξενοδοχείο Χίλτον, γεγονός που βοηθάει το έργο της αστυνομίας που θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις δυνάμεις της στο ευρύτερο κέντρο. Γι' αυτό το λόγο απορρίφθηκε η σκέψη η αποστολή της Τουρκίας να μείνει σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα των νοτίων προαστίων.
ΠΘ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ