2014-12-06 11:55:06
Φωτογραφία για Είχε προειδοποιήσει περί υπαγωγής στο ΔΝΤ κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2009 [video]
Ο Χρίστος Βερελής ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς που υπηρέτησαν σημαντικές θέσεις και προειδοποιούσαν με συγκεκριμένο και επιτακτικό τρόπο για την καταστροφή που έρχεται.

Στην καταστροφή που ελλοχεύε στην ελληνική οικονομία, από το πρόβλημα των διπλών ελλειμμάτων, το ανερχόμενο δημόσιο χρέος και τους συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης, είχε αναφερθεί στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2009 στη Βουλή.

Ο ίδιος είχε προτείνει την υλοποίηση ενός δύσκολου, απαιτητικού σχεδίου μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων που θα αύξανε την συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας και θα βελτίωνε την κατανομή των εισοδημάτων ενώ ζητούσε τον ορισμό υπερκομματικού υπουργού οικονομίας για να αποτραπεί η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Έξι χρόνια πριν, ο Χρίστος Βερελής «τάραζε τα νερά» προτείνοντας με συνεντεύξεις του εκείνη την περίοδο (στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και τους ραδιοσταθμούς Flash και City) τον ορισμό «υπερκομματικού» υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, θα αναλάμβανε να οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από την κρίση.


Αιτιολογώντας την πρότασή του, ο κ. Βερελής είχε επισημάνει τότε ότι… με την τοποθέτηση υπερκομματικού υπουργού Οικονομικών :»Θα δοθεί ένα σήμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα κάνει μια στροφή προς την οικονομική σταθερότητα για να μην έχουμε κατάρρευση και οδηγηθούμε στο ΔΝΤ «, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από τις τότε παρεμβάσεις του.

Είχε προτείνει την τοποθέτηση Υπουργού Οικονομίας απ” όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που θα ήταν μια ανεξάρτητη υπερκομματική προσωπικότητα, η οποία και θα προωθούσε μια συμφωνημένη οικονομική πολιτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα οικονομίας με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για να αποκαταστήσει η χώρα τη διεθνή της οικονομική αξιοπιστία.

Η πρότασή του, ως γνωστόν, δεν έγινε αποδεκτή. Και δυστυχώς για όλους, η πρόβλεψη του περί κατάρρευσης της οικονομίας και υπαγωγής στο ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ