2014-12-06 15:13:14
Φωτογραφία για Αχαΐα: Ο καιρός καταστρέφει τις ελιές και άλλες καλλιέργειες
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία καταστρέφουν πολλές αγροτικές παραγωγές στην Αχαΐα. Τη μια μέρα ζέστη, την άλλη βροχή και αυτές οι συχνές κι απότομες αλλαγές του καιρού επηρεάζουν αρνητικά πολλές καλλιέργειες της Αχαΐας, με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των αγροτών.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και αυτή την περίοδο με τις ελιές. Όπως εξηγεί στο thebest o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας Διονύσης Μαυρόγιαννης «λόγω της εναλλαγής ζέστης και βροχής ο καρπός της ελιάς χαλάει και πέφτει από τα δέντρα». Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη παραγωγή και φέτος στον τομέα του λαδιού. «Σε σχέση με μια καλή χρονιά, φέτος η παραγωγή λαδιού είμαι μειωμένη στο περίπου 50% , αλλά σε σύγκριση με πέρυσι που είχαμε ελάχιστη παραγωγή υπάρχει αύξηση γύρω στο 40%».

Η τιμή πώλησης για εξαγωγή, όπως μας ενημερώνει κυμαίνεται από 3 έως 3.30 το κιλό και στην εγχώρια αγορά γύρω στα 4 ευρώ το λίτρο.


Επιπρόσθετα, οι αρνητικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται μόνο στις ελιές. Το ίδιο ισχύει για τα κηπευτικά, τα αμπέλια τις πατάτες, τα καρπούζια. Αποτέλεσμα είναι «τα προϊόντα είτε να μένουν στο χωράφι είτε να πωλούνται από τους αγρότες σε πολύ χαμηλές τιμές, που δεν σου επιτρέπουν πολλές φορές να βγάλεις ούτε τα έξοδα» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας και προσθέτει: «Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να μεριμνήσει και γι αυτές τις περιπτώσεις με το να αποζημιώσει και να ενισχύσει τους αγρότες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια δεδομένα».

Ελευθερία Μακρυγένη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ